Absențele nu sunt pedepse
Poți să primești absență doar în momentul în care nu ești prezent la oră. Asta înseamnă că profesorii nu pot să îți pună absență doar pentru a te pedepsi sau a te constrânge să participi la o activitate. De asemenea, profesorii au dreptul să-ți pună absență doar la materia pe care o predau.
Cerere = absență motivată
În cazul în care ai fost bolnav sau internat în spital, ai dreptul să îți fie motivate absențele pe baza actelor medicale (ex. adeverință medicală, certificat medical, foaie de externare, scrisoare medicală etc.). Trebuie ca documentele justificative să fie depuse în maximum 5 zile lucrătoare.
Ai dreptul la maxim 40 de absențe motivate pe an şcolar, dar fără a depăşi 20% din numărul orelor alocate unei discipline. Acest lucru se face pe baza unei cereri scrise de unul din părinții tăi sau chiar de tine dacă ești major.
Profesorul diriginte este singurul responsabil să adune aceste documente și să motiveze absențele respective.
Ești elev reprezentant, olimpic sau sportiv?
În cazul în care ești elev reprezentant, ai dreptul la motivarea absențelor în baza unui document justificativ care este semnat de persoana responsabilă de activitatea la care ai participat.
La fel este și în cazul participării la olimpiade sau competiții școlare. Profesorul coordonator trebuie să trimită o cerere către director.
Ce poți face când primești absențe pe nedrept?
Dacă observi că absențele tale nu sunt consemnate corect sau că nu-ți sunt respectate drepturile, ia legătura cu Consiliului Școlar al Elevilor din cadrul școlii tale.
Ce este (ne)PERMIS și cum te ajută?
(ne)PERMIS este o rubrică special creată pentru tine. Am făcut echipă cu Law-Z, o platformă user-friendly care ajută tinerii să-și înțeleagă drepturile, obligațiile și schimbările din mediul școlar.
Noi, Școala9, suntem o platformă jurnalistică despre educație, care vine cu analize aprofundate, investigații și reportaje din viața școlii.
Ne-am unit forțele ca să știi exact ce drepturi și obligații ai la școală. Până acum ți-am prezentat, pe scurt, drepturile dar și obligațiile tale când vine vorba de notare precum și drepturile și obligațiile tale când vine vorba de feedback. Astăzi, vorbim despre drepturile tale ca elev când vine vorba de absențe și acordarea acestora.
Te interesează să afli mai multe?
Statutul Elevului, Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Legea 198/2023 îți stau la dispoziție! La fiecare două săptămâni, afli ce drepturi sau obligații ai la școală din rubrica (ne)PERMIS, în postări pe TikTok, Instagram și Facebook Școala9, dar și pe Instagram Law-Z.
Tu îți știi drepturile și obligațiile în școală? În rubrica (ne)PERMIS, Școala9 și Law-Z trec prin regulamentele și legile scorțoase și le aduc într-o formă ușor de înțeles. Aici, pe Instagram și TikTok! Continuăm cu câteva lucruri esențiale despre ce poți și ce nu poți face în legătură cu absențele.
Citește și:
Cum dăm feedback constructiv la școală
Când pot elevii să dea feedback
Obligațiile elevilor când vine vorba de notare
Drepturile elevilor când vine vorba de notare
Coordonator proiect: Raluca Cristea
Echipa Law-Z: Alina Meriacre, Răzvan Negru, Ștefan Gheorghiu