Era o vreme în care scrisorile se redactau pe hârtie velină, se trimiteau prin poștă, în plic timbrat, introdus în cutiile poștale galbene care se găseau de obicei în fața oficiilor poștale. Ajungeau după câteva zile, uneori după câte o săptămână la destinatar. Ce bucurie era atunci când primeai câte o scrisoare de departe, din Hunedoara sau din Iași, pe care era trecut numele tău! Sau din Varșovia, poate, sau din Paris! Cu câtă emoție o deschideai și o citeai!
Peste jumătate din copiii din România contemplă ideea de a-și construi viitorul în străinătate, din cauza lipsei de oportunități educaționale și a neîncrederii sau nemulțumirii față de condițiile de viață din România. Această statistică ar trebui să ne cutremure pe toți: de la „simpli” cetățeni, până la guvernanți. Din păcate însă, am ajuns să mă număr și eu printre ei.
Democrații din SUA vor să le ofere copiilor între 3 și 4 ani șansa la grădiniță gratuită, iar adolescenților, colegiu comunitar fără taxe.* Când hotărăsc pe cine lasă repetent, profesorii din Spania țin acum cont și de ce e cel mai bine pentru viitorul elevilor, nu doar de situația școlară. * Într-un sat din Sri Lanka, conexiunea la internet vine doar în vârful unei stânci. * Germanii dezbat vaccinarea obligatorie a profesorilor din preuniversitar, iar Angela Merkel e împotrivă. * Copiii peste 12 ani cu dizabilități intelectuale din Marea Britanie se vor putea vaccina.