Profesorii voștri v-au povestit vreodată cum au făcut ei o boacănă în școală? V-au spus despre dascălii lor și relația pe care au avut-o cu ei? Două profesoare, una din Reghin, Mureș, și cealaltă din Galați, au pus la cale proiectul „Smart&kind learning community” și au pus laolaltă cadre didactice și copii într-un alt cadru decât cel obișnuit. Au făcut împreună ateliere de dezbatere, de empatie și de organizare a unui eveniment. Toate cu scopul de a lega și mai mult comunitatea și de a forma „mici lideri”.
În 2020, de când a izbucnit pandemia, sute de români au revenit în localitatea suceveană Cajvana, după ce și-au trăit tinerețea în străinătate. Cajvana este un orășel bogat, clădit pe munca în Italia și Marea Britanie, care și-a câștigat în timp numele „Monaco de Bucovina”. 57 de elevi au fost înscriși în ultimul an la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” și au trebuit să se acomodeze la școala online și la un mod diferit de predare. Profesorii, indiferent de specialitate, au trebuit întâi să îi ajute să învețe limba părinților. Există un cuvânt pe care însă cu toții îl spun apăsat: în timpul interviurilor cu elevi, părinți și profesori a fost rostit de aproape 70 de ori cuvântul „acasă”.
Aluziva este cunoscută pe internet ca influencerița cu păr verde, care și-a dat demisia în direct de la Digi 24. Într-un interviu pentru Școala 9, Aluziva vorbește despre ce înseamnă să faci vlogging etic și cum pot adolescenții și tinerii să nu se lase păcăliți de tot ce circulă pe net. Aluziva comunică pe rețelele de socializare nu doar despre destinația pentru următoarea sa vacanță, ci și despre problemele care ne afectează viețile dincolo de ecran: de la violența domestică sau de ce este important ca femeile să-și facă testul Papanicolau până la testarea și vaccinarea anti-Covid sau abuzurile unor profesori.