colaboratoare

Bianca Dumbrăveanu

Încă sunt studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Deși sunt la specializarea Comunicare și Relații Publice, m-a atras mai mult partea de jurnalism și doar asta m-aș vedea făcând.

Alte articole

Cancelarie

El e proful de informatică cu cei mai mulți olimpici din România: „Sistemul nostru de învățământ funcționează. Uitați-vă numai la câți oameni trimitem în afară”

de Andreea Archip Foto: Vlad Chirea

A terminat Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” în comunism, când abia apăruseră PC-urile. A fost printre puținii olimpici la informatică ai țării, iar părinții săi au lucrat amândoi la Centrul de calcul înființat de Grigore Moisil. S-a angajat la Google în SUA în anii 2000, deși nu știa nimic atunci despre companie. S-a întors în țară fiindcă și-a dat seama că vrea să predea într-un loc unde să facă o diferență. De 13 ani pregătește elevi care ajung printre primii pe țară în fiecare an. Crede că România e pe bune tare la informatică și că lucrul ăsta trebuie încurajat. Într-un interviu pentru Școala 9, Cristian Frâncu vine cu o opinie contrară percepției generală despre sistemul de educație românesc: „E unul bun. Cine spune altfel nu are comparație!”.

23.10.2023
Clasă

Ce propune Ministerul Educației să învețe liceenii, începând cu toamna lui 2026

de Andreea Archip

Noutatea absolută e că până spre clasa a XII-a, elevii își vor putea alege până la trei sferturi din materiile din orar. Adică li se dă o mai mare flexibilitate să meargă spre interesele lor. Iar curriculumul la decizia elevului din oferta școlii - CDEOȘ, format din opționale, este obligatoriu, spune Ministerul - adică trebuie să le dai elevilor din ce materii să aleagă și apoi nu poți să ai în orar Educație pentru sănătate și să faci, în loc, pregătire pentru Bac. 

31.01.2025
Laborator

Sociolog criminolog, despre reabilitarea profesorilor: „Screeningul sănătății lor mintale și emoționale ar trebui să fie o prioritate în sistem”

de Andreea Archip. Foto: Vlad Chirea

Indisciplina profesorilor se pedepsește în prezent prin mustrare scrisă, scăderi salariale sau desfacerea contractului de muncă. Când se ajunge însă în instanță, judecătorul poate recomanda și consiliere psihologică. Gabriel Oancea, lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, specializat în criminologie și cod penal, a explicat pentru Școala 9 cum poate fi îmbunătățită legislația ca profesorii care trec prin anchete să fie cu adevărat reintegrați.

09.05.2022