profesor

Bogdan Ghiorghiu

Bogdan a absolvit Facultatea de Fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași și Masteratul de Astronomie de la Universitatea Aarhus din Danemarca. Din 2020, este profesor de matematică, fizică și astronomie la Herlufsholm Skole, una dintre cele mai prestigioase școli din Danemarca, clasată pe primul loc în ceea ce privește bunăstarea elevilor. Pe lângă profesia sa, Bogdan este comunicator științific și organizează festivalul anual „Fereastră către Știință” din Tecuci, prin care dorește să facă știința mai captivantă și mai accesibilă pentru toată lumea.

Predarea științelor: o ecuație cu cel puțin două soluții

de Bogdan Ghiorghiu Audio: Vasi Capră

REZOLVAT. Întâi și întâi, vreau să adresez metaforicul elefant din cameră: România este penultima țară din Uniunea Europeană când vine vorba de investiții în educație (și cea mai slab educată țară din UE). Profesorul merită salariu mai bun, elevii merită școli mai dotate. Poate într-o zi, începând cu o presiune pe liderii politici și încheind cu un plan bine gândit și acțiuni concrete, nu vom mai fi la coadă. Dar până atunci… articolul acesta își propune să vorbească despre ce este în controlul nostru. 

18.03.2025

Alte articole

Clasă

Jurnalistul Costi Rogozanu, profesor de română la sat: „Alternez Eminescu cu Tzancă Uraganu la ore”

de Cristina Radu. Foto: Vlad Chirea. Video: Ada Cheroiu

La un semestru după ce, dintr-un experiment, s-a așezat prima dată la catedră, la o școală din comuna Ciorăști, județul Vrancea, Costi Rogozanu spune fără să ezite că acolo vrea să „facă purici”. Într-o discuție cu Școala 9, jurnalistul a povestit despre cum au fost pentru el primele luni ca profesor de limba română în comunitatea natală, care include elevi nevoiți să se împartă între școală și munca fizică. Rogozanu  predă pe înțelesul tuturor metafore și poezie folosind Instagram și versuri din manele și muzică pop.

23.02.2022
Cancelarie

Adaptarea la simultan

de Elena Văduva, fotografii de Ioana Cîrlig

Rodica Surcel lucrează cu 19 elevi în clasa ei din comuna Lița, județul Teleorman. Dar nu face aceeași materie cu toți.

23.01.2019
Clasă

EDUCAȚIA ÎN LUME. O profesoară la pensie face școli în comunitățile sărace din China. O arhitectă face școli din materiale reciclate în Senegal

de Andreea Archip

În selecția „Educația în lume” din această săptămână am extras de peste tot din lume povești care inspiră. În părțile sărace ale Chinei, o profesoară de 72 de ani a creat o mișcare la nivel național și cu banii strânși construiește școli acolo unde educația se face în case de chirpici fără ferestre și curent electric. La mii de kilometri distanță și fără vreo legătură decât cea a solidarității, o arhitectă îi învață pe locuitorii din satele izolate senegaleze să construiască din materiale reciclate, inclusiv cauciucuri, școli.

09.01.2021