profesoară universitară Purdue University

Cătălina Florescu

Cătălina Florina Florescu s-a născut de mucenici pe 9 martie, într-o zi de duminică. Este din Dobrogea, absolventă a Facultății de Litere (secția română-engleza-americană) din cadrul Universității București. A plecat din țară la 23 de ani și are un masterat și doctorat obținute în SUA la Purdue University. Specializarea ei de la doctorat, literatură comparată cu accent pe medicina umanistă, a venit în urma unei pierderi în adolescență. A petrecut deja un sfert de secol într-o altă țară și a scris alternativ în română și engleză pentru a-și menține dualitatea identității. Are un singur copil, un băiat care acum este student. Visează să poată face ca munca ei de cercetare și cărțile sale să îi inspire și pe alții să își descopere & continue pasiunile. Crede intens în vox populi & drepturile celor defavorizați. Motto-ul ei este “Gnothi seauton”, celebra inscripție de la Tempul lui Apollo. Știe trăit că doar atunci când îți cunoști atuurile și slăbiciunile deopotrivă, știi deja cum să te prezinți lumii și aperi la nevoie, cu resurse sigure, nu imaginate. Predă la Pace University & Stevens Institute of Technology. Mai multe puteți afla aici: http://www.catalinaflorescu.com/

Editorial. „Normal” este un cuvânt toxic. Sau despre dizabilitățile noastre, la școală și în viață

de Cătălina Florescu

În 1999 Liane Holliday Willey publica Pretending to Be Normal, o carte inspirată din propria experiență cu sindromul Asperger care face parte din multele manifestări ale autismului. Autoarea a scris cartea reflectând la copilăria ei, la felurile aparte de a reacționa, la „ciudățeniile”, idiosincraziile ei, dar și pentru a face loc unui dialog care pe vremea copilăriei ei nu exista. Autoarea se duce mult mai mult în timp, la sfârșitul anilor ’70 și întreaga decadă a anilor ’80 atunci când în Statele Unite unui copil ca ea, cu rezultate excepționale, bizareriile din comportament, stângăciile sociale erau mai puțin percepute ca fiind un semn al unei boli. 

20.02.2024

Alte articole

Clasă

Editorial. După integrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale în școlile de masă, urmează și integrarea lor, după absolvire, în societate?

de Claudia Goga

Noua lege a educație subliniază nevoia de integrare a copiilor cu cerințe educaționale speciale. Vine și cu măsuri. Unitățile de învățământ care îi înscriu primesc mai mulți bani de la buget, de pildă. Claudia Goga, profesoară în învățământul special cu 28 de ani de experiență, dintre care trei în școli din SUA, face o analiză cu privire la ce se întâmplă astăzi cu elevii cu CES și mai ales, ce nu se face după ce aceștia absolvă învățământul obligatoriu. 

02.05.2023
Clasă

Doi specialiști în IT ne-au explicat cât de performante sunt tabletele oferite de Ministerul Educației: „Au o durată de viață cam de doi ani”

de Ionuț Fantaziu

250 de mii de tablete au ajuns la elevii care nu aveau altfel cum să participe la școala online. Chiar dacă 80% dintre elevi s-au întors la școală pe 8 februarie, tot rămân să învețe de acasă jumătate de milion de copii. Doi specialiști IT au analizat tabletele oferite de Ministerul Educației pentru programul „Școala de acasă”. Au concluzionat că sunt niște device-uri care „au drum lung ca să le prindă pe cele de top” și dacă nu sunt foarte folosite, ar putea avea o durată de viața de aproximativ doi ani. 

14.02.2021
Clasă

Pot profesorii să confiște telefonul mobil al unui elev? „Cadrul didactic nu trebuie să fie jandarm”

de Cristina Radu

Elevilor le este interzis să-și folosească telefoanele mobile în timpul orelor, iar dacă nu se conformează, riscă să fie luate de profesor, prevede un amendament introdus în proiectul de lege a educației. Regula se aplică ciclului primar și gimnazial, pentru liceeni, decizia rămâne la latitudinea instituțiilor. „Ne luptăm tot timpul cu vremurile actuale, în loc să acceptăm schimbările și să ne adaptăm”, spune Andreea Ionescu, fondatoarea Grupului Civic „Părinții cer schimbarea”.

30.04.2023