Cătălina Ulrich Hygum

Sunt profesoară la Universitatea din București, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Ca cercetătoare, sunt pasionată de modul în care copiii participă și contribuie la viața socială (sociologia copilăriei), cum se interconectează interacțiunile și relațiile sociale cu învățarea, cu participarea civică și cu mediul. Promovez învățarea problematizată prin proiecte, prin care elevii și profesorii pot înțelege critic realitatea, pot învăța colaborând și pot face schimbări. Am realizat studii comparative (în SUA, Olanda, Danemarca), cercetări evaluative (în special studii de impact), ale căror rezultatele le valorific în cursurile de la facultate și în programe de formare pentru profesori. În prezent contribui la dezvoltarea „spațiului european al educației pentru cetățenie”, ca expert al Consiliului Europei. În timpul liber învăț limba daneză, mă plimb cu bicicleta și mă bucur de natură.

Alte articole

Laborator

EDUCAȚIA ÎN LUME. „Cel mai bun profesor” din lume este un indian care a luptat pentru incluziunea fetelor dintr-o comunitate săracă. Țările asiatice, cele mai tari la matematică

de Florinela Iosip

Un indian a câștigat premiul pentru cel mai bun profesor în 2020 pentru munca depusă în a integra la școală fetele dintr-o comunitate dezavantajată din vestul țării. Elevii din Singapore, Taiwan, Hong Kong și alte țări asiatice au obținut cele mai bune rezultate la una dintre cele mai importante testări internaționale în domeniul matematicii și științelor.

10.12.2020
Cancelarie

Ce salarii au profesorii din Europa. Românii câștigă ceva mai bine ca ungurii și bulgarii, dar de trei ori mai puțin decât englezii și de șase ori mai puțin decât nemții

de Andreea Archip. Foto: Vlad Chirea

În Europa, sunt doar nouă alte țări în care profesorii câștigă mai puțin decât cei din România. Chiar dacă nu sunt tocmai în coadă, cadrele didactice de la noi câștigă mult mai puțin decât țările din vârful ierarhiei, Liechtenstein, Elveția și Luxemburg. În aceste țări un profesor începător câștigă de cinci ori mai mult decât unul cu experiență din România, care are toate gradele didactice.

10.01.2021
Laborator

Cum explică ideologia de gen senatorul care vrea să o interzică în școlile din România: „Acest proiect de lege nu are nicio legătură cu homosexualii”

de Andreea Ofițeru. Foto: Eli Driu

Papa Francisc și-a arătat în această săptămână susținerea pentru parteneriatul civil între persoanele de același sex. Între timp, în România, Curtea Constituțională trebuie să se decidă în câteva zile asupra unei modificări legislative care interzice popularizarea ideologiei de gen în școli și universități. Școala 9 a vorbit cu Cristian Vasile Lungu, senatorul PMP care a inițiat legea și care recunoaște că el și juriștii săi au creat o definiție proprie pentru „ideologia de gen”.

23.10.2020