Alte articole

Laborator

Prima persoană cu sindrom Down din Europa care a terminat o facultate: „Să recunoaștem că avem prejudecăți și să le punem sub semnul întrebării”

de Medeea Stan

Pablo Pineda a obținut, în 1999, diploma de pedagog de la Universitatea din Málaga, Spania. Devenea astfel prima persoană din Europa cu sindrom Down care își încheia studiile universitare. Părinții l-au trimis de la început la școli de masă, însă până la liceu nu s-a lovit de prejudecăți, povestește el pentru Școala 9. Atunci, profesorii au votat dacă să-l primească sau nu în instituție. Nu aveau încredere că tânărul cu Down, o afecțiune cromozomială care se asociază și cu dizabilitate intelectuală, ar putea să se țină de liceu. În prezent, Pablo, 49 de ani, vorbește în companii despre integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilități și joacă în filme. 

30.01.2023
Laborator

„Fake News. Pe urmele minciunilor”, la Iași. Ce trebuie să știm despre dezinformare

de Raluca Cristea

Cum ajunge un om să creadă că un candidat-fantomă poate salva România? Cu alegerile prezidențiale (din nou) la ușă, „Fake News. Pe urmele minciunilor”, expoziția realizată de Funky Citizens la Iași, ne învață despre dezinformare și fake-news. 

30.04.2025
Laborator

Editorial. De ce președintele-profesor nu reacționează atunci când unul de-ai lui este hărțuit. Solidaritate cu Emilia Șercan

de Antonia Pup

Mai multe fotografii personale ale Emiliei Șercan au fost sustrase dintr-un dosar al poliției și au ajuns pe mai multe site-uri. Jurnalista făcuse plângere fiindcă a primit mai multe amenințări după ce a demonstrat plagiatul premierului Nicolae Ciucă. Ultimul mesaj, primit pe Facebook, era cu fotografiile care apoi au ajuns pe internet. Ziarista a denunțat public acțiunea de compromitere și 160 de profesori universitari, jurnaliști și scriitori, printre care Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, au semnat un apel de solidarizare cu Emilia Șercan. De ce tace însă întâiul profesor al țării?

07.04.2022