Studentă la arte, desenează cu fiecare ocazie în caietul ei de schițe, căutând neobișnuitul in cotidian. În timpul liber visează la forme și compoziții noi care așteaptă să fie descoperite.
O familie din Zalău vrea să meargă pe urmele unchiului mort în Al Doilea Război Mondial, în „marea încercuire de la Stalingrad”. Considerată una dintre cele mai sângeroase bătălii, armata română, în alianță cu Germania nazistă, a pierdut atunci zeci de mii de soldați. Înainte de tragedie, Vasile Har, un tânăr, de doar 24 de ani, fusese trimis să repună pe picioare o școală distrusă din satul Chisla-Salieva. Atunci localitatea se afla în Bucovina proaspăt alipită României, astăzi este în Ucraina. Scrisorile tânărului soldat absolvent al școlii de institutori sunt o pagină de istorie a unei comunități care încerca în vremuri grele să reinstaureze unclimat de normalitate și să-și readucă la școală copiii.
REZOLVAT. În școli există oameni-cheie care sunt acolo să-i sprijine pe elevi când trec prin dificultăți care stau în calea învățării sau mai rău de atât, îi fac să abandoneze școala. Este vorba de consilierii școlari. Prea puțini în țara noastră, unul la 800 de elevi. Școala9 a vorbit cu Cosmina Matei, consilieră școlară pentru 1.100 de elevi din comuna Gruiu, Ilfov, chiar în ziua în care a adus în fața elevilor o campioană la kickboxing să-i învețe pe copii cum să cadă. O metaforă subtilă, dar de efect. Cosmina ne-a vorbit despre provocările din munca sa, deloc puține, dar și despre proiectele care au funcționat.
De sărbători dăruim pentru că iubim, pentru că prețuim, pentru că vrem să oferim bucurie și sentimente. Darurile sunt, în fond, materializări concrete ale sentimentelor noastre. Dacă vrem însă să condamnăm ceva, putem condamna ploconul. Ploconul, care etimologic se referă la un cadou oferit ca recunoaștere a suzeranității, deci a unei superiorități dominatoare și care în Țările Române a ajuns să desemneze un bir, de fapt, un cadou devenit obligatoriu.