elevă, activistă pentru drepturile elevilor

Mihaela Ichim

Mihaela Ichim are 17 ani, învață la Colegiul Național „Unirea” din Focșani și-i place să observe, să analizeze și, când e cazul, să ia atitudine, mai ales în reprezentarea elevului.

Alte articole

Cancelarie

„Calitatea jobului, veniturile, chiar și probabilitatea de a ajunge la închisoare sunt legate de literație”. Interviu cu expertul internațional Charles Temple

de Andreea Archip

Dacă îl întrebi pe un om sărac, fără loc de muncă și cu un sac de greutăți de unde crede că i se trag toate, sunt puține șanse să-ți răspundă că de la faptul că nu știe să citească prea bine. Dar experții au documentat asta științific și pot spune fără umbră de îndoială că este o cauză importantă. Charles Temple este unul dintre ei. Profesor doctor cu 40 de ani de experiență, îi învață pe dascălii din toată lumea cum să predea cititul și scrisul, inclusiv pe cei din România. Într-un interviu pentru Școala 9, Temple arată prin exemple clare ce este literația și de ce este atât de importantă. 

28.03.2024
Clasă

Elevele din Iași calificate la Campionatul Mondial de Robotică din America: „Tehnica este un domeniu în care pot activa și fetele”

de Corina Dimitriu

Bianca Hulub și Ana Vasilachi sunt amândouă eleve în Iași și membre ale clubului de robotică Peppers. La mijlocul lunii aprilie, vor merge alături de colegii lor de echipă în Statele Unite ale Americii, unde vor reprezenta România la etapa internațională a First Tech Challenge, cea mai mare competiție de robotică pentru elevii de liceu din întreaga lume. Au obținut această calificare nu doar datorită performanței robotului construit, ci și în urma activităților de popularizare a științei pe care le-au desfășurat în comunitate. Cele două eleve au vorbit pentru Școala9 despre pasiunea pentru robotică, pregătirea pentru competiții, dar și despre ce înseamnă să fii fată într-un domeniu tehnic.

01.04.2023
Cancelarie

Editorial. Mitul profesorului cu buton on/off pentru dispoziție, înainte de a intra la oră

de Monica Halaszi și Horia Corcheș

 „Când intri în clasă, trebuie să îți lași toate problemele în afara ei.” De câte ori vi s-a spus asta? De câte ori ați transmis acest mesaj? Să nu ne spuneți că nu ați auzit niciodată acest îndemn. Este unul dintre cele mai vehiculate mesaje despre statutul și misiunea profesorului, care se concentrează pe beneficiarii educației, elevii, ceea ce este, până la un punct, normal, firesc. Dar există, credem noi, și un firesc al întoarcerii privirii înspre profesori, care par a fi transformați, de acest mesaj, în niște mecanisme ușor de programat și atât. Or, lucrurile nu sunt așa de simple. Nu sunt deloc simple. 

05.12.2023