Mihai Vasile

Mihai Vasile este absolvent al Masterului de Educație, Globalizare și Dezvoltare Internațională la Universitatea Cambridge și membru fondator, cât și cercetător asociat, al Institutului pentru Solidaritate Socială. Este doctorand în Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai, co-fondator al Asociației Politeia, alături de care implementează de șase ani proiecte educaționale și sociale în jurul unei școli și a unei comunități defavorizate din Ilfov. 

Editorial. Cercetătorul în științele educației Mihai Vasile: „Poți să ai cel mai bun plan - cadru, dacă profesorii nu sunt bine pregătiți, nu se va vedea o mare diferență”

de Mihai Vasile. Foto: Eli Driu

Expertul Mihai Vasile atrage atenția că reforma curriculară, inclusiv propunerile de planuri-cadru pentru liceu care au fost în dezbatere publică până duminică, se face la fel de defectuos ca acum un deceniu: „pe ultima sută de metri“ și cu anumite „grupuri de interese“. „Dacă un profesor debutant ar câștiga în jur de 3.600 - 4.000 lei, am putea transforma cariera didactică într-una dintre cele mai atractive pentru tinerii care încearcă să decidă ce vor să facă în viață”, spune Mihai Vasile, cercetător în educație și alte domenii sociale în cadrul Institutului pentru Solidaritate Socială.

31.01.2021

Alte articole

Clasă

Învățătoarea din Chitila care își transformă clasa în circ sau corabie a piraților. „Educația în secolul 21 nu se mai poate face doar cu tabla și cu creta”

de Ema Tănase

Natalia Rotaru, învățătoare din Chitila, crede că o școală prietenoasă înseamnă  regândirea permanentă a modului de predare, ca elevii să participe cu drag la lecții. Așa că din micul oraș ilfovean călătorește cu elevii ei de clasa a treia în lumea circului, căutându-l pe Fram, merg în adâncuri pe urmele căpitanului Nemo și ies mereu să facă lecții în natură.  

16.05.2022
Laborator

INTERVIU. Directorul teatrului pentru copii și tineri Excelsior: „Teatrul nu își propune să educe ca școala, să-ți predea lecții”

de Andreea Archip

A fost olimpic la fizică în liceu, dar în același timp a descoperit și pasiunea pentru teatru. Mergea de două ori pe săptămână la spectacole și a convenit cu părinții să dea și la o facultate „serioasă”, pe lângă Teatru. Azi, la 36 de ani, Vlad Cristache numără 40 de spectacole regizate în toată țara și un an de când este director al Teatrului Excelsior. „Dacă vrem să schimbăm ceva ce nu ne convine în țara asta, ar trebui să ne asumăm responsabilitatea asta”, explică tânărul de ce a acceptat provocarea. A povestit pentru Școala 9 ce fel de spectacole le plac tinerilor, cum au dus teatrul la orele de dirigenție și ce planuri are pentru 2024. 

09.01.2024
Laborator

Harta cu cele mai populare jucării în funcție de țară. Barbie, interzisă în Orientul Mijlociu că e prea provocatoare, adorată în America de Sud

de Andreea Archip

O publicație americană a realizat un top cu cea mai căutată pe Google jucărie la nivel global. The Toy Zone a făcut o și hartă care include România și a descoperit, printre altele, că Barbie este de neconcurat în 32 de țări, că patru din cinci căutări de jucării este la o consolă de joc video și că singura jucărie din top cinci care nu are legătură cu calculatorul este Lego.

03.12.2022