Săptămâna viitoare începe școala pentru elevii din România, iar majoritatea școlilor încep programul de la ora 8.00. Asta înseamnă că pentru a avea un somn odihnitor, elevii ar trebui să adoarmă înainte de ora 23.00, potrivit specialiștilor, care spun că somnul trebuie să fie între opt și 10 ore pe noapte. Dar numai 1 din 5 adolescenți ating acest target de somn, scrie CNN. Principala activitate care înlocuiește somnul este navigatul pe internet, după cum arată The Conversation, care, din cauza rețelelor de socializare vine cu alte insuficiențe, precum FOMO (fear of missing out, adică frica de a rata lucruri/situații) sau o stimă de sine scăzută.
Lucrările a aproape 3700 de absolvenți de clasa a opta din Dâmbovița au fost corectate online. Proiectul pilot al Ministerului Educației a vrut să vadă dacă evaluarea digitalizată se va putea extinde în toată țara. Asta după ce anul trecut s-a înregistrat un număr record de contestații, peste 20 de mii, în unele cazuri cu diferențe de 3-4 puncte între nota inițială și cea finală. În Dâmbovița au fost în 2021 248 de contestații, o rată de promovare de aproape 73% și 8 note de zece. Anul ăsta promovabilitatea a crescut la aproape 77%, dar notele n-au mai fost atât de bune. „Nu am avut o notă de 10 la română în tot județul”, spune o mamă în poarta Școlii gimnaziale „Coresi” din Târgoviște, venită să depună contestație pentru fiica sa.
Nu se poate să nu fi auzit de Marina Abramović. Celebră pentru discursul estetic contondent, artista performativă și-a propus în 1974 să descopere cât de departe poate împinge limitele propriului corp într-un performance de șase ore intitulat „Rhythm 0”. Ce a făcut? Și-a provocat publicul să facă orice își dorește cu corpul ei, timp în care a stat nemișcată într-o galerie de artă.