„Profesori de Școala 9” este o rubrică bilunară scrisă de Monica Halaszi și Horia Corcheș.
Monica Halaszi lucrează în domeniul educației de 30 de ani. Predă limba și literatura română, este autoarea unor programe și manuale școlare, formator național și inițiatoarea concursului „Lectura ca abilitate de viață”. A publicat articole pe teme de educație în Dilema veche și în Tribuna învățământului. Și-ar dori ca școala românească să se recredibilizeze, iar vocea profilor să conteze cu adevărat. Nu crede că i s-ar fi potrivit o altă profesie, urăște când i se spune că este dascăl și și-ar dori să călătorească mai mult. Și fiindcă îi place să analizeze diverse aspecte din domeniul educației, s-a decis să scrie despre ele.
Horia Corcheș este prof de română. A fost prof și la țară, și la tehnologice, și la colegii de top. Este autorul romanului pentru copii „Istoria lui Răzvan”, al romanului „Partaj”, dar și al altor proze scurte sau poezii. Scrie săptămânal în revista Dilema veche. Ca profesor, îi place să transforme predarea clasică a limbii și literaturii române într-una mai prietenoasă. A scris manuale școlare, diverse auxiliare didactice, este membru în varii comitete și comiții, dar îi place, în egală măsură (cel puțin...) să se dea cu bicicleta, să meargă la sală, să stea la soare pe plajă sau să citească în balcon.
Peste 161.500 de elevi susțin astăzi a doua probă din cadrul Evaluării Naționale, cea la matematică. În cele două ore de la primirea subiectelor, elevii au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare cu mai multe subpuncte.
Elevii de la un liceu din județul Iași învață despre testicule și vulvă, fără rușine și chicoteli.
A schimbat pandemia politicile de recrutare ale universităților americane? Ce trebuie să știe despre obținerea vizei cei care urmează să studieze în SUA? Profesori de la mari universități americane le-au dat mai multe ponturi elevilor bucureșteni pentru alegerea facultății potrivite, într-o întâlnire online.