Rămâi până la finalul articolului unde găsești o listă cu soluții la problema copiatului. Școala 9 introduce la materialele care prezintă provocările școlii românești și Solution Box - o sinteză cu posibile rezolvări.
Industria copiatului și cea a împiedicării lui se ridică la miliarde de euro în toată lumea. Cum să-i faci pe tineri să nu mai trișeze la examene este o preocupare universală. În timp ce universitățile din România abia detectează câteva zeci de plagiate pe an, iar la prima sesiune de Bac de anul trecut doar 28 de elevi au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, în Australia, o singură universitate a găsit 500 de lucrări realizate la comandă dintr-un foc. Asta pentru că există o preocupare activă de detectare a trișorilor. Care sunt peste tot, spun experții care au participat la conferința „AI și copiat”, realizată de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Din China de acum o mie de ani până la ChatGPT astăzi, specialiștii susțin la unison că poți elimina tentația de fraudă dacă le dai tinerilor mai multe șanse pentru a trece un examen care are o miză mare.
Elevii români au posibilitatea să susțină bacalaureatul de mai multe ori, însă adevărul este că doar unul din cinci candidați care se înscriu să dea examenul în fiecare an sunt din promoțiile anterioare. În prezent există o inițiativă legislativă a senatoarei USR Silvia Dinică ce le-ar permite celor care au luat Bacul să mai dea examenul la măcar două materii pentru a-și crește media. O șansă în plus.
„Accesul în învățământul superior trebuie asigurat într-un mod eficient, flexibil, care să permită oricărei persoane să-și reorienteze parcursul profesional în orice moment al vieții, dacă asta consideră. Un astfel de model este regăsit în SUA, unde examenul SAT, cel care facilitează accesul în învățământul superior, poate fi susținut de mai multe ori de absolvenți, chiar înainte de finalizarea studiilor liceale”, se arată în expunerea de motive a inițiativei depuse în Senatul României.
Inechitatea și copiatul fac echipă
O șansă în plus ar putea să scadă și tentația unora de a copia, cred specialiștii care au participat la conferința OCDE. Fiindcă elevii și studenții caută alternative la învățat pentru a trece un examen mai ales atunci când acel examen le poate decide șansele în viață. Cum sunt Evaluarea Națională și bacalaureatul la noi.
„Elevii, în multe cazuri, sunt foarte stresați. Ei văd aceste examene cu miză mare ca pe ultima lor șansă, văd sistemul ca fiind fundamental nedrept față de ei și percep inechități în ceea ce privește tipul de sprijin pe care îl primesc ceilalți studenți. Au percepția că, probabil, alți studenți copiază. Așadar, concluzia noastră este că, cu cât examenele sunt mai importante și cu cât sunt percepute mai multe inegalități în ceea ce privește sprijinul oferit elevilor/studenților, cu atât mai mult trișatul va începe să pară justificabil”, explică Shivi Chandra, Policy Analyst la OCDE.
„Dacă elevii au sentimentul că este un test nedrept sau că nu toată lumea are acces egal la el sau că aceasta este singura lor șansă, tentația pentru a trișa crește enorm. Așadar, cred că este foarte important să încercăm să construim alternative. În cazul nostru, în Suedia, pot repeta testul. Deci nu există doar o singură ocazie, o singură dată în viață, și asta face o mare diferență”, spune și Dr. Kristina Wikström, profesor asociat la Universitatea Umeå din Suedia, manager de proiect pentru dezvoltarea testelor de evaluare folosite pentru admiterea în învățământul superior.
De altfel, nici Suedia nu a fost ferită de trișori. Profesoara spune că experților le-a luat ceva vreme să descopere metodele prin care se copia. Au găsit căști și telefoane ascunse, diferite tehnologii pentru care candidații plăteau mult.
La nivel global, se caută soluții pentru a păstra integritatea examenelor cu măsuri prin care copiatul să nu devină opțiunea rațională pentru tinerii care în final vor doar o viață mai bună. Și nu e deloc ușor, mai ales cu ascensiunea AI.
„ChatGPT, elevii mei au copiat?”
Ca să verifice dacă elevii lui și-au făcut lucrările cu ChatGPT, un profesor american s-a dus tot către ChatGPT, a introdus conținutul fiecărei lucrări în aplicație și a întrebat dacă el este autorul. Ce nu știa profesorul era că ChatGPT își adjudeca tot felul de texte, chiar fragmente de Charles Dickens. De altfel, specialiștii explică faptul că „magia” lui ChatGPT este de a scrie texte asemenea oamenilor, nu și acuratețea informației.
Profesorul și-a pedepsit elevii și aceștia au trebuit să conteste rezultatele. „Aceasta a fost o utilizare nepotrivită a ChatGPT”, explică Shivi Chandra. „Acest lucru este cu adevărat generator de anxietate, deoarece arată cum orice reglementare va avea ramificații uriașe pentru elevi, mai ales dacă, așa cum se întâmplă adesea, factorii de decizie pot fi nefamiliarizați cu instrumentele”, spune experta.
La discuția „AI și copiat”, la care a participat și Școala 9, specialiștii din Australia și Suedia au oferit mai multe exemple de cum se copiază în lume.
Profesorul doctor Philip Dawson, de la Universitatea Deakin din Australia, expert în evaluare și securitate, a realizat la rândul său mai multe studii pe modurile în care se copiază astăzi. Iar posibilitățile sunt infinite. În cadrul examenelor care se dau pe calculator, companiile de software i-au permis să participe și să încerce orice metodă crede că ar putea sparge sistemul de securitate. Și a reușit.
„O modalitate este să rulezi examenul într-un fel de mediu de mașină virtuală. Adică, rulați o copie a Windows în interiorul unei copii a Windows, iar în cea pe care o rulați în interiorul Windows, dați examenul și în afara acesteia, aveți tot felul de lucruri, un apel pe Skype cu cineva, chiar și o cască mică ascunsă cu care comunicați cu altcineva. Se întâmplă atât de multe lucruri în ceea ce privește tehnologia și copiatul în acest moment”, spune acesta.
În Egipt a fost descoperită o rețea de grupuri de WhatsApp, Facebook și Telegram pe care elevii se adunau să trișeze colectiv, împărtășeau răspunsuri, vorbeau despre metode. Resursele pentru a copia sunt infinite.