EDUCAȚIA ÎN LUME. Un profesor a murit pentru libertatea de exprimare

EDUCAȚIA ÎN LUME. Un profesor a murit pentru libertatea de exprimare

Un profesor de istorie francez a fost decapitat de un tânăr extremist, fiindcă le-a vorbit elevilor săi despre cazul Charlie Hebdo. Profesorul ținea un curs despre libertatea de exprimare. Este tragedia care ne întoarce privirea către valorile promovate de Franța și atât de necesare întregii lumi: libertate, egalitate, fraternitate. Mai multe evenimente din sfera educației, în selecția „Educația în lume” din această săptămână. 

18.10.2020

de Andreea Ofițeru. Foto: Pixabay

Știrea vine și în contextul în care întreaga lume se zbate să găsească soluții pentru a organiza școala pe timp de pandemie. Valul doi al pandemiei de coronavirus va închide, de luni, școlile din Irlanda de Nord până după Halloween, pentru a scădea numărul de infectări la nivel de țară. Asta în timp ce elevii din Anglia vor da examenele de final de an cu trei săptămâni mai târziu decât dădeau până acum pentru a fi cât mai bine pregătiți și pentru a recupera materia pierdută în perioada pandemiei. Școala online nu este la fel ca cea clasică, spun părinții americani care scot mai mulți bani din buzunar pentru meditațiile copiilor. 

Franța. Un profesor a fost decapitat pentru că le-a arătat elevilor caricaturile cu Profetul Mohamed

O lume întreagă a fost zguduită de atacul asupra unui profesor de istorie de la colegiul Bois d’Aulne, Yvelines. Acesta a fost decapitat în plină stradă de un extremist musulman, de origine cecenă, care avea 18 ani. Motivul ar fi fost faptul că profesorul le-ar fi arătat elevilor la școală caricaturile cu Profetul Mohamed, relatează Le figaro. Președintele Emmanuel Macron a venit la fața locului și a condamnat „atacul terorist islamic” și a subliniat faptul că profesorul a fost ucis pentru „libertatea de exprimare”. 

Bărbatul ar fi fost atacat în jurul ore 17.00, în apropierea colegiului, de tânărul înarmat cu un cuțit. La scurtă vreme, pe rețelele de socializare a fost postată o poză cu profesorul decapitat, încă se cercetează dacă a fost pusă de atacator sau de un complice. Oamenii au alertat poliția și atacatorul a fost găsit la scurtă vreme și împușcat de polițiști fiindcă nu voia să se predea și i-a amenințat și pe aceștia. Au fost arestați și bunicii și frații atacatorului și ancheta este în desfășurare. 

Profesorii din toată Franța sunt înspăimântați. Ministerul Educației a subliniat faptul că la rădăcina acestui eveniment stă „ura față de Republică”.  

Profesorul ucis, Samuel Paty, ținea un curs despre libertatea de expresie și la una dintre ore le-a vorbit elevilor despre cazul Charlie Hebdo și a arătat caricaturile realizate de publicație cu Profetul Mohamed. Profesorul le-ar fi spus elevilor musulmani că pot părăsi clasa dacă ei consideră că este ceva ofensator. 

Câțiva părinți musulmani s-au plâns ulterior școlii, unul chiar s-a plâns în social media de episod. De atunci, profesorul a început să primească mai multe amenințări anonime. 

Irlanda de Nord. Școlile se închid până la sfârșitul lunii

Școlile din Irlanda de Nord se vor închide din nou, începând de luni, din cauza exploziei de cazuri de coronavirus. Guvernul a decis ca școlile să rămână închise timp de două săptămâni, până luni, 2 noiembrie, când închiderea acestora va fi revizuită. Ministrul Educației, Peter Weir, a promis că se va opune oricărei măsuri de prelungire a închiderii școlilor în Irlanda de Nord peste două săptămâni, potrivit BBC.  Ministrul a spus că  prelungirea vacanței de Halloween cu încă o săptămână a reprezentat o soluție de „compromis”, însă există puține dovezi că școlile contribuie în mod semnificativ la creșterea numărului COVID-19. În Irlanda de Nord s-au  înregistrat până acum peste 23.000 de cazuri de coronavirus, dintre care un sfert au fost raportate în ultima săptămână.

Anglia. Examene programate cu 3 săptămâni mai târziu Guvernul de la Londra a decis ca examenele GCSE și A-Level să aibă loc din 7 iunie 2021, în loc de mijlocul lunii mai, așa cum erau programate până acum. Ministrul Educației, Gavin Williamson, a spus că această măsură are drept scop să permită recuperarea materiei pierdute deja din cauza pandemiei de coronavirus sau care ar putea fi pierdută de acum înainte. 

„Știm că examenele sunt cel mai corect mod de a măsura abilitățile și realizările unui elev, inclusiv cele mai defavorizate. De aceea, vrem să le oferim tinerilor noștri ocazia ca vara viitoare să demonstreze ceea ce știu și pot face”, a declarat  Gavin Williamson, citat de SkyNews.com

Opoziția a criticat măsura spunând că ar fi putut fi luată mult mai devreme. „O întârziere pentru examene este necesară, dar nu suficientă pentru a face examenele corecte pentru toți. Guvernul trebuie să se asigure că fiecare elev primește sprijinul de care are nevoie pentru a recupera ceea ce a pierdut și să asigure examene echitabile pentru toată lumea”, a spus Kate Green, reprezentanta Partidului Laburist. Pe de altă parte, directorii de școli au declarat că  măsura este insuficientă, având în vedere gravitatea situației, și că ministerul trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că sistemul de evaluare este unul corect astfel încât elevii să aibă încredere că notele acordate în 2021 vor fi corecte.

Foto: Vlad Chirea

SUA. Mai mulți bani pentru meditații 

Părinții americani  cheltuiesc mai mult pentru meditațiile copiilor în timpul pandemiei, adâncind decalajul educațional. O oră de pregătire individuală ajunge la 100 de dolari, bani pe care părinții îi dau pentru a-și ajuta copiii care încă se adaptează la un nou tip de școlarizare pe fondul pandemiei de coronavirus, scrie Fox Business News.

„Părinții simt că educația online nu funcționează. Sunt îngrijorați. Inechitatea a devenit acum mult mai mare. Cei care își pot permite să dea bani își ajută copiii să țină pasul, în timp ce copiii ai căror părinți nu își permit acest lucru, rămân tot mai în urmă”, a spus a spus Jennifer Brozost, expert în educație și cofondator al Serviciului privat de consiliere în educație (PEAS). Aceasta spune că cererea pentru meditatori privați a crescut mult în pandemie, fiind abordată săptămânal de părinți care caută profesori privați pentru copiii lor.

Republica Moldova. Ministrul Educației, Igor Șarov, a semnat săptămâna aceasta un ordin cu privire la aprobarea „Reperelor metodologice privind organizarea procesului educațional în condițiile învățării mixte, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal”. În document sunt prevăzute obligațiile pe care le au profesorii și directorii de școală pentru organizarea învățării mixte ca răspuns la necesitatea depășirii riscului de răspândire a virusului.

„Este esențial, să asigurăm starea de bine în comunitățile de învățare în toate condițiile, inclusiv în învățarea mixtă, adică o parte din elevi care învață în mod tradițional și o parte de elevi care accesează platforme de învățare. Este loc de mai bine, de aceea ne dorim valorizarea tehnologiilor digitale în contextele provocărilor globale care au afectat educația”, a menționat Igor Șarov atunci când a aprobat documentul.  

China. Profesoară condamnată la moarte, după ce a otrăvit 25 de copii

O tragedie a zdruncinat China. O profesoară a fost condamnată la moarte după ce a otrăvit două serii de copii și a ucis încă o serie în urma unei dispute cu un coleg. 

Profesoara Wang Yun a adăugat nitrit în terciul pentru micul dejun al elevilor de la clasa profesorului cu care era în conflict pe 27 martie 2019, potrivit unei hotărâri pronunțate recent de Curtea Populară Intermediară Jiaozuo din provincia Henan. Nitritul este un tip de sare folosit adesea la vindecarea cărnii, dar poate fi toxic atunci când este ingerat.

Disputa profesorilor a pornit de la niște întrebări legate de managementul elevilor, iar profesora Wang a decis apoi să otrăvească clasa profesorului rival, potrivit The New York Times. Mai mulți elevi care au mâncat terciul cu nitrit au început să verse și au ajuns la spital. Potrivit documentelor din instanță, dintre cei 25 de elevi care au fost otrăviți, unul a murit iar alți 23 s-au îmbolnăvit.

„Motivele criminale ale lui Wang Yun sunt de dispreț, violența ei este extrem de profundă, metodele și complotul ei criminale sunt extrem de rele și consecințele sunt deosebit de grave și ar trebui pedepsită sever în conformitate cu legea”, se arată în decizia instanței. 

Profesoara nu este la prima otrăvire a cuiva. În 2017, ea și-a otrăvit soțul punându-i nitrit în paharul de apă după o ceartă cu acesta. Bărbatul a fost bolnav, dar a supraviețuit în urma otrăvirii.

Marea Britanie. Copiii britanici cred că tigrii cresc la fermă și morcovii vin din supermarket

Un sfert dintre copiii britanici cred că pinguinii și tigrii trăiesc la  ferme, potrivit unui sondaj realizat în Marea Britanie, citat de Euronews. Cercetarea arată că aproape un sfert dintre copiii de 6-11 ani au declarat că zebrele, pinguinii, girafele, tigrii, elefanții și vombatidele ar putea fi găsite în fermele din Marea Britanie, cu toate că aproximativ 10% dintre acești copii nu au fost niciodată la o fermă. 

Un număr similar de copii au crezut că morcovii provin dintr-un supermarket și nu din pământ. Peste o cincime dintre copiii chestionați nu știau ce este o recoltă. Toamna, copiii englezi participă în mod tradițional la un festival al recoltei în cadrul căruia le sunt prezentate lecții despre originile mâncării. Acesta datează din epoca victoriană, fiind cel mai vechi serviciu înregistrat în Cornwall în 1843. 

Andreea Ofițeru

reporter

Jurnalist specializat pe educație. A început să lucreze în redacția România libera în anii 2000. A fost apoi în redacțiile de la Adevărul, DIGI 24, HotNews.ro, unde a acoperit în principal subiectele legate de învățământul din România.

CUVINTE-CHEIE

educatia in lume, stiri despre educatie, scoli inchise irlanda, coronavirus

Utilizăm cookie-uri și alte tehnologii similare necesare funcționării site-ului, analizării performanței, pentru a-ți oferi conținut personalizat după interese și preferințe, precum și pentru activitatea noastră de publicitate online. Detalii despre despre cookie-uri și gestionarea lor in Politica de Cookies
Accept toate cookie-urile