Există sau nu există? Când să le spuneți copiilor adevărul, potrivit unui psihoterapeut

Există sau nu există? Când să le spuneți copiilor adevărul, potrivit unui psihoterapeut

Bucuria din ochii copiilor adaugă magie Crăciunului. Și totuși, când este momentul să le spuneți că nu există știți voi cine… Se pierde magia în acel moment sau e pur și simplu trecerea într-o nouă etapă. Psihoterapeuta Amy Morin a explicat pentru Business Insider care este momentul potrivit. 

24.12.2022

de Andreea Archip

Amy Morin este o terapeută a cărei clienți o întreabă adesea când să le spună copiilor adevărul despre Moș Crăciun. Nu există o vârstă potrivită la modul universal sau un singur mod prin care pot face asta și că modul în care se vorbește cu copilul trebuie să fie în concordanță cu valorile pe care familia vrea să le transmită celor mici. 

Povestea lui Moș Crăciun nu devine traumă la maturitate

Copiii sunt diferiți și prin urmare și vârsta la care încep să adune indicii despre moșul de la Polul Nord este diferită. Se poate întâmpla ca cei mici să nu întrebe niciodată despre Moș Crăciun, chiar și când ceilalți prieteni ai lor să fi aflat deja. 

„S-ar putea să începeți să vă faceți griji dacă a sosit dezvăluirii. La urma urmei, nu vrei să fie luat în râs deoarece va crede că Moș Crăciun va coborî pe horn și la adolescență. Deci, cât de repede ar trebui să le spui copiilor tăi adevărul despre Moș Crăciun? Este o întrebare pe care părinții mi-o pun adesea în cabinetul meu de terapie”, a spus terapeuta Amy Morin pentru Business Insider. 

Specialista îi liniștește de fiecare dată pe clienții ei: „Îi asigur întotdeauna pe părinți că încă nu am avut un adult care să intre în cabinetul meu de terapie susținând că faptul că a crezut în Moș Crăciun - sau că i s-a spus adevărul - i-a marcat pe viață. Nu vă lăsați prinși în capcana credinței că există o anumită vârstă la care trebuie să vă lămuriți - sau că există un singur mod corect de a gestiona situația. Alegeți să abordați problema Moșului în funcție de valorile și convingerile dumneavoastră și de nevoile copilului.”

Vârsta corectă nu există…

Părinții ar trebui să se lase ghidați de propriii copii, să se uite la modul în care înțeleg ei lumea. „De obicei, undeva între cinci și șapte ani, copiii încep să gândească un pic mai critic. Și le vine în minte că renii zburători și un tip care coboară pe horn ar putea fi puțin cam exagerat”, spune psihoterapeuta. 

Cam de la acea vârstă încep întrebările „Moș Crăciun există?”, „Cum zboară renii?” sau „Cum reușește Moș Crăciun să facă înconjurul lumii într-o singură noapte?” 

„Când copilul dumneavoastră începe să pună întrebări, instinctul dumneavoastră ar putea fi să-l asigurați că Moș Crăciun este real și că puterile sale magice îl ajută să sfideze logica. Chiar dacă, probabil, nu vă mințiți des copiii, ați putea fi tentat să întindeți adevărul în încercarea de a-i scuti de durere. La urma urmei, nu vreți să le stricați Crăciunul. Dar, dacă ei pun întrebări, vor să știe adevărul. Și nu le veți face rău dacă veți fi sincer”, mai spune terapeuta. 

Vă veți da seama mai bine cum ar trebui să răspundeți punându-le lor alte întrebări: „Ce te face să întrebi asta?„ sau „Dar tu ce părere ai/ce crezi?”. Este în regulă să îi lăsați pe copii să își formeze propriile concluzii.

Atunci când sunt confruntați cu o cerere mai fermă de tipul: „Spune-mi doar: există cu adevărat Moș Crăciun?”, atunci poate ar fi cazul să fiți sincer și să explicați că sunteți în spatele cadourilor.

Unele familii le spun copiilor că Crăciunul înseamnă să dăruiești, iar acum că știu adevărul despre Moș Crăciun, sarcina lor este să devină Moș Crăciun pentru altcineva. 

„Puteți face Crăciunul să fie mai degrabă despre bunătate și dăruire decât despre reni și costume roșii. De asemenea, ați putea dori să subliniați că nu toată lumea știe încă secretul. Așa că descurajați-vă copilul să facă anunțul la școală”, mai spune Amy Morin. 

Andreea Archip

editor coordonator

Am terminat Facultatea de Jurnalism la Iași. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, a fost reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Focusul meu a fost în special în domeniul educației, dar și drepturile omului și social.

CUVINTE-CHEIE

mos craciun mos craciun exista psihoterapeut craciun