Noutăți despre impactul coronavirus în școli

Noutăți despre impactul coronavirus în școli

În perioada în care autoritățile încearcă să gestioneze pandemia de COVID-19, vom selecta și publica cele mai noi informații despre impactul acesteia în viața școlilor din România.

12.03.2020

De Redacția Școala9, ilustrații de Andrei Pacea
 
În continuare:
  • Ultimele noutăți: cum afectează pandemia de COVID-19 viața din școală;
  • Context: care sunt informațiile generale pe care trebuie să le știi;
  • Resurse: ce poți face pentru prevenție și cum să gestionezi perioada asta.

 


UPDATES


9 aprilie / Doar personalul administrativ din școli va intra în șomaj tehnic 15 zile pe lună

Premierul Ludovic Orban a declarat că măsurile de intrare în șomaj tehnic nu se aplică profesorilor, ci personalului administrativ din școli, care va lucra 15 zile pe lună, iar în alte 15 va fi în șomaj tehnic.

„De asemenea, în ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activității profesorilor pe final de an și pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Ludovic Orban la Radio România Actualități.

7 aprilie / Ministerul Educației a anunțat măsurile pentru încheierea anului școlar și susținerea examenelor naționale, dacă școala reîncepe în iunie

Printre ele, se numără decizia a nu include în programa de Evaluarea Națională și Bacalaureat materia din semestrul al doilea, dar și anularea simulărilor examenelor, a olimpiadelor și concursurilor școlare, a Evaluărilor Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și a sesiunii pentru olimpici de la Bac. Lista completă:

  • Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învățământul preuniversitar și universitar în decursul lunii iunie.
  • În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și ale examenului național de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. 
  • Programele de examen pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat nu vor cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea.
  • Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele și concursurile școlare, precum și simulările pentru examenele naționale vor fi anulate.
  • Sesiunea specială a examenului național de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulată.
  • Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum două note, cărora li se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul.
  • Subiectele pentru tezele din semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.
  • Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniță și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.
 
6 aprilie / Ministrul Educației anunță reglementarea cursurilor online

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că învățământul online va fi reglementat prin lege. „Vom reglementa în mod clar care sunt parametrii în care trebuie să se desfăşoare şi aceste lecţii online, pentru că este necesară o metodologie în acest sens, un act normativ care să stipuleze ceea ce este un răspuns la întrebările venite atât din partea părinţilor, cât şi din partea elevilor”, a spus ministrul, citat de Hotnews.

6 aprilie / Președintele a anunțat că va fi prelungită starea de urgență

Klaus Iohannis a anunțat că va emite un nou decret, care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile, după ce Raed Arafat a făcut publică această posibilitate în urmă cu câteva zile. În această situație, școlile vor rămâne închise cel puțin până pe data de 15 mai.

4 aprilie / Starea de urgență ar putea fi prelungită încă o lună

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că starea de urgență ar putea fi prelungită pentru încă o lună, ceea ce ar însemna că școlile ar rămâne închise până la jumătate lunii mai. România a intrat în stare de urgență pe data de 16 martie.

3 aprilie / Au fost publicate baremele pentru testele propuse de Ministerul Educației

Centrul Național de Evaluare și Examinare a publicat pe site baremele pentru testele dedicate elevilor de clasele a VIII-a și a XII-a. Următoarele cinci teste de pregătire vor fi făcute publice după vacanța de Paște.

30 martie / Ministerul Educației a publicat resurse pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a

Acestea sunt menite să-i ajute pe elevi în pregătirea pentru examenele naționale. Testele, care respectă modelul examenelor naționale, au fost realizate de minister alături de Centrul Național de Evaluare și Examinare. Rezolvările vor fi publicate zilele următoare pe site-ul ministerului, iar o parte a lor vor fi prezentate și în cadrul emisiunii Teleșcoala, de la TVR.

27 martie / 500 de liceeni din comunități dezavantajate vor primi tablete

Un parteneriat între Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti și Ministerul Educației va oferi 500 de tablete conectate la internet pentru elevi de liceu din medii defavorizate.

24 martie / Au apărut trei posibile scenarii legate de calendarul anului școlar

Deși ministrul Educației, Monica Anisie, a refuzat să dea detalii despre posibilele scenarii legate de calendarul anului școlar, fostul ministru Sorin Cîmpeanu a dat detalii despre variantele luate în calcul:

  • dacă se vor relua cursurile în luna mai, va rămâne valabil calendarul actual;
  • dacă se vor relua cursurile în iunie sau iulie, vacanța de vară se va scurta, iar Evaluarea Națională și Bacalaureatul vor fi amânate pentru perioade scurte de timp;
  • dacă se vor relua cursurile în august, Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor ține la finalul lunii august sau începutul lunii septembrie.

23 martie / Elevii, profesorii și părinții au la dispoziție o linie de consiliere psihologică

Începând de astăzi, elevii, părinții și profesorii pot beneficia gratuit de consiliere psihologică telefonică pe tema COVID-19, la numerele 0771.141.767 și 0771.141.750 sau pe adresa de e-mail proactaedu@gmail.com. În funcție de solicitări, familiile pot primi asistență socială, medicală și juridică, informează un comunicat de presă al ministerului Educației.

23 martie / Ministerul Educației nu ia în calcul înghețarea anului școlar, în ciuda unor scenarii prezentate de vicepremierul Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat astăzi la RFI că există trei porsibilități legate de anul școlar: „Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului”.  La scurt timp după, Ministerul Educației a publicat un comunicat de presă în care ministrul Educației, Monica Anisie, a negat vehement că este luată în calcul înghțarea anului școlar.

20 martie / Programul „Teleșcoala” va fi și în limba maghiară

De luni, programul TV „Teleșcoala”, pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a va fi disponibil și în limba maghiară și a fost introdus în programul TVR 3 și în grila studiourilor regionale TVR de la Cluj și Târgu Mureș

19 martie / Ministerul Muncii a anunțat normele de aplicare ale legii privind zilele libere pentru părinți

Guvernul a aprobat normele de aplicare ale legii prin care părinții au dreptul la zile libere când școlile se închid temporar din cauza unor situații extreme. Legea a fost votată pe 12 martie și promulgată de președinte două zile mai târziu, însă nu a putut fi pusă în aplicare fără normele elaborate de Ministerul Muncii.

18 martie / Ministerul Educației organizează webinare pentru profesori

Ministerul Educației va organiza webinare pentru profesori, în care aceștia vor putea învăța să utilizeze platforme pe care apoi să le folosească în predarea online. Începând de mâine, 19 martie, și până pe 25 martie, vor avea loc cinci astfel de cursuri online, organizate în cadrul Proiectului CRED (Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți). Platformele pentru care profesorii vor putea face cursuri de formare sunt Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Livresq și Google Classroom. Evenimentul online pentru primul webinar este aici. 

17 martie / Anul școlar nu va fi înghețat

Ministerul Educației a emis astăzi un comunicat de presă în care clarifică faptul că anul școlar actual nu va fi înghețat. În comunicat este citată Monica Anisie, ministrul Educației, care a declarat că „elevii și studenții nu vor repeta anul școlar sau pe cel universitar”. Instituția a mai anunțat că lucrează la soluții privind examenele naționale pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a. Conform calendarului inițial, Evaluarea Națională la clasa a VIII-a ar trebui să aibă loc între 15 și 18 iunie, iar Bacalaureatul este programat în perioada 9-25 iunie (incluzând și probele orale).

16 martie / Școlile vor rămâne închise încă 30 de zile

Într-o declarație de presă în care a vorbit despre instituirea stării de urgență, președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile vor rămâne închise în perioada în care va fi valabilă starea de urgență, adică cel puțin 30 de zile începând de astăzi. În urmă cu câteva zile, ministrul Educației, Monica Anisie, a cerut prelungirea perioadei în care cursurile vor fi suspendate. Perioada inițială de închidere a școlilor a fost între 11 și 22 martie.

16 martie / De azi, TVR transmite „Teleșcoala”

Începând de astăzi, TVR transmite lecții predate de profesori în fața camerelor, pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, care au de susținut examene la finalul acestui an școlar. Cursurile pot fi văzute atât la TV - de luni până vineri, la TVR2 și TVR3 -, cât și pe site-ul TVR și pe canalul de YouTube al televiziunii. Materiile pentru care au fost pregătite cursuri sunt limba română, matematică, istorie, geografie, biologie, logică și engleză. Programul complet, aici.

15 martie / Ministrul Educației a cerut prelungirea perioadei în care școlile sunt închise

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat pentru publicația Edupedu că a cerut prelungirea perioadei în care școlile vor fi închise. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va discuta această variantă într-una din ședințe și va decide dacă perioada va fi prelungită și cu cât timp. Anisie a mai spus că educația nu este afectată de faptul că președintele Klaus Iohannis a declarat starea de urgență, pentru că școlile și liceele nu se află printre clădirile folosite pentru carantină. Klaus Iohannis a anunțat că în România va fi stare de urgență începând de luni. Aceasta va dura 30 de zile, cu posibilitate de prelungire, și poate include restrângerea unor drepturi și libertăți pentru ca autoritățile să-și poate îndeplini misiunea eficient. Aici poți afla mai multe.

14 martie / Legea prin care părinții primesc zile libere în caz de închidere a școlilor a fost promulgată

Legea a fost adoptată în Parlament pe 12 martie și prevede că angajtorii sunt obligați să ofere zile libere părinților atunci când școlile se închid temporar din cauza unor situații extreme. Pentru a se încadra, părinții trebuie să aibă un loc de muncă care nu permite munca la domiciliu sau telemunca și copii până în 12 ani sau copii cu dizabilități până în 18 ani. Părinții vor primi în acest timp și 75% din salariu. Conform unei decizii luate de Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cursurile în grădinițe, școli și licee sunt suspendate cel puțin până pe 22 martie, din cauza pandemiei de coronavirus. 

13 martie / Copiii ar trebui să evite locurile de joacă

Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să țină copiii departe de locurile de joacă sau alte suprafețe care sunt atinse de un număr mare de copii. Durata în care noul coronavirus rămâne pe suprafețe pornește de la câteva ore, însă poate ajunge la câteva zile. 

12 martie (ora 16:00) / Părinții pot primi liber când se închid școlile

Parlamentul a adoptat o lege prin care angajtorii sunt obligați să ofere zile libere părinților cu copii de până în 12 ani sau, în cazul celor care au copii cu diazbailități, cu vârsta de până la 18 ani. Părinții vor primi în acest timp și 75% din salariu. Înainte să meargă către președinte pentru promulgare, legea este analizată din punct de vedere constituțional.

12 martie (ora 12:30) / Profesorii lucrează de acasă

Ministerul Educației a trimis astăzi un document inspectoratelor, prin care clarifică faptul că profesorii și personalul din școli ar trebuie să lucreze de acasă în perioada în care școlile sunt închise, chiar dacă în această perioadă ar fi trebuit să aibă loc consilii profesorale, simulări sau activități care țin de mișcarea personalului didactic. Această notă vine după ce sindicatele din învățământ au anunțat că anumiți directori au chemat angajații la școală, chiar și după anunțul suspendării cursurilor. Ministerul recomandă reducerea interacțiunii cu publicul, depunerea petițiilor online, sistarea audiențelor și comunicarea permanentă a cadrelor didactice cu elevii prin activități organizate online.

10 martie / Ministerul Educației anunță suspendarea cursurilor

În urma unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Ministerul Educației (MEC) a anunțat suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar, în perioada 11-22 martie. Măsura se aplică și în cazul școlilor private, dar nu este obligatorie pentru after school-urile private, care nu țin de MEC.

4 martie / Apare primul caz de infectare cu coronavirus într-un liceu din România

Un tânăr de 16 ani de la Liceul Alimentar din Timișoara a fost diagnosticat cu COVID-19 și internat la Institutul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Colegii săi de clasă au fost izolați la domiciliu, pentru a preveni răspândirea bolii.

 


CONTEXT


În România, primul caz de infectare cu noul coronavirus a fost anunțat pe 26 februarie, când un bărbat de 25 de ani din Gorj a fost diagnosticat pozitiv, care între timp a fost declarat vindecat.

Între 4 și 7 martie, patru elevi de liceu din Timișoara și Hunedoara au fost diagnosticați cu COVID-19, iar pe 9 martie Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a anunțat că toate cursurile din învățământul preuniversitar vor fi suspendate în perioada 11-22 martie, cu posibilitate de prelungire a perioadei în cazul în care va fi nevoie. În categoria unităților de învățământ închise intră și școlile private, after schoolurile din școlile publice, dar nu și after schoolurile private, care nu aparțin de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Într-un comunicat de presă, instituția a clarificat cum vor fi afectate activitățile din școală în perioada următoare:

  • Simulările pentru Evaluarea Națională, Bacalaureat și diverse concursuri sunt amânate până la o dată comunicată ulterior;
  • Înscrierile pentru clasa pregătitoare continuă online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Procesele de evaluarea psihosomatică pentru clasa pregătitoare se amână până la reluarea cursurilor;
  • Consiliul de Administrație al fiecărei școli va decide cum vor fi recuperate orele pierdute în perioada în care cursurile sunt suspendate;
  • Toate activitățile extrașcolare sunt anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior;
  • Programul „Școală după școală” este suspendat în această perioadă;
  • Programele de studii privind schimbul de experiență și stagiile de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare se suspendă până la data de 31.03.2020, dacă nu au fost începute înainte de 9 martie 2020.

O parte a profesorilor țin în continuare lecțiile prin platformele de e-learning, iar printre resursele puse la dispoziție de autoritățile publice se numără cursuri televizate, realizate de Ministerul Educației în colaborare cu TVR, și o platformă de cursuri online lansată de Primăria București și PROEDUS.


RESURSE


Reguli generale de prevenție
Cum vorbim cu copiii despre coronavirus
Un newsletter zilnic produs de DoR
Idei de lucru cu copiii acasă
Cum purtăm discuții constructive despre coronavirus cu adolescenții (engleză)
O broșură ilustrată pentru copii cu informații despre coronavirus (engleză)


Abonează-te la Jurnal de pandemie – un newsletter zilnic DoR cu informații noi despre coronavirus, despre cum ni se schimbă viața în timpul pandemiei, cum putem rămâne conectați și cum găsim resurse pentru reziliență, compasiune și ajutor.

Andrei Pacea

Ilustrator

Învățătoarea lui îi spunea mereu că e cu capul în nori și s-a gândit să profite de asta.

Școala9

Redacția

Redacția Școala9

CUVINTE-CHEIE

educație epidemie coronavirus

Utilizăm cookie-uri și alte tehnologii similare necesare funcționării site-ului, analizării performanței, pentru a-ți oferi conținut personalizat după interese și preferințe, precum și pentru activitatea noastră de publicitate online. Detalii despre despre cookie-uri și gestionarea lor in Politica de Cookies
Accept toate cookie-urile