O ambiție cât un avion. Patru copii și-au donat alocațiile, gătesc și fac bijuterii pentru ca asociația Blondie să cumpere o ambulanță aeriană

O ambiție cât un avion. Patru copii și-au donat alocațiile, gătesc și fac bijuterii pentru ca asociația Blondie să cumpere o ambulanță aeriană

Sabina, Matei, Natalia și Iulia contribuie la împlinirea visului unei asociații de a cumpăra o aeronavă medicală pentru a transporta copiii bolnavi la tratamente în străinătate. Și învață împreună lecția generozității. Cei patru vând brățări și luciuri de buze, gătesc cele mai bune rețete de paste sau fac salam de biscuiți: puțin câte puțin, pun câte un leu la pușculița ce trebuie să se umple cu 2 milioane de euro pentru ca asociația Blondie să cumpere un avion. 

05.01.2021

de Cristina Radu. Foto: Vlad Chirea, Dumitru Angelescu

Pentru unii copii, singura șansă la operația de care au nevoie este ambulanța aeriană.

„Când a trebuit să mă duc într-o țară străină pentru ultima mea operație, mă simțeam îngrozitor. Dar în aeroport trebuia să mă prefac că mă simt bine, pentru că altfel nu ești lăsat să urci și nu vei putea ajunge la acea operație care îți poate salva viața”, spune Matei Cristi.

Matei beneficiar Asociatia Blondie

Are 14 ani, este în clasa a 9-a și mai toată copilăria și-a petrecut-o între spitale și săli de operații. Vorbește din proprie experiență pentru că el însuși are probleme cardiace și respiratorii. Își pierde repede suflul după fiecare propoziție mai lungă.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să treacă prin ceva de genul acesta”, adaugă el.

Au cheltuit jumătate de milion de euro pe zboruri

Matei este unul dintre copiii care s-au alăturat asociației Blondie în campania #luămunavion.

După izbucnirea pandemiei de coronavirus, asociația Blondie a început să transporte înapoi în țară, cu avioane închiriate, copiii bolnavi rămași blocați în spitalele din Europa, din cauza suspendării curselor aeriene de linie. Primul zbor a fost pe 27 martie, din Milano. Și au continuat.

Blondie a făcut deja 30 de curse de la începutul pandemiei, transportând în străinătate copiii care aveau nevoie de intervenții medicale urgente ce nu puteau fi făcute la noi în țară, și aducându-i înapoi.

Un singur zbor costă în jur de 15.000-20.000 de euro. În total, asociația a cheltuit deja jumătate de milion de euro.

Un avion doar al lor ar însemna costuri mai mici, dar în primul rând, siguranța că transportul va putea fi făcut, fără teama că s-ar putea să nu aibă suficienți bani pentru închiriere. Au nevoie de 2 milioane de euro pentru el.

România nu are în acest moment o ambulanță aeriană. Are un elicopter SMURD care însă nu face curse în afara țării, iar urgențele se rezolvă cu aeronave militare. În 2018, potrivit CNAS, aproximativ 700 de persoane au plecat la tratament în străinătate, cheltuielile cu acesta fiind acoperite de statul român în baza formularului S2.

Statul român nu asigură însă și transportul în baza acestui formular, ceea ce face dificilă deplasarea unei familii cu mai puține posibilități. Asta, plus faptul că în multe cazuri, avionul privat este singura variantă de transport - cu trenul sau mașina durează prea mult, iar într-o cursă de linie i se poate interzice accesul persoanei bolnave dacă pare că se simte rău.

Adelina s-a gândit la achiziționarea aeronavei medicale, dar l-a văzut un vis mult prea măreț pentru o perioadă grea ca asta, a pandemiei. Apoi au venit primii 750 de lei, de la o fetiță și fratele ei, care au vândut limonadă în vacanța de vară și și-au donat banii de la Zâna Măseluță, iar asta a încurajat-o să înceapă campania de strângere de fonduri.

Secretul spaghetelor

„Uneori ajungi să ai mai multă plăcere în a dărui decât în a primi. Asta am simțit-o de multe ori cu Matei”, spune Flori Cristi, mama lui Matei, referindu-se la faptul că puștiul nici nu a stat pe gânduri când a venit vorba de a ajuta asociația.

Matei este foarte pasionat de gătit, iar pastele sunt specialitatea lui. Nu știe cum a apărut dragostea pentru bucătărie, știe doar că „a simțit”, pe la 11 ani, că vrea să aibă controlul asupra a ce se află în farfurie. Prima dată a gătit spaghete și la ele a rămas.

Matei a facut spaghete ca să ajute inițiativa Asociației Blondie

„Spaghetele pot fi modificate extrem de mult pentru a crea același fel de mâncare, dar cu un gust complet diferit”, explică Matei motivul pentru care îi plac pastele, ca un adevărat bucătar. La sfârșitul lunii noiembrie, Matei a gătit prima oară alături de un bucătar profesionist, chef Cezar Munteanu: au preparat paste cu prosciutto, piept de pui și parmezan. 10 porții de paste au fost licitate în timpul unui live pe Facebook, iar banii strânși au fost donați asociației Blondie.

Matei este foarte preocupat de școală, îi plac matematica și fizica, dar consideră că o carieră în psihologie este chemarea lui. Gătitul va rămâne un hobby, însă recunoaște că visează ca într-o zi să poată arunca în aer legumele, așa cum face chef Cezar.

Când adulții pun piedici, copiii spun că se poate

Pentru Flori Cristi, Matei este un model. Mai are doi copii, dar Matei a schimbat-o iremediabil, recunoaște ea. „M-a învățat să fac tot ce pot eu cu ce am, pentru că asta face el”.

Fiul ei a forțat-o să-și dezvolte latura artistică. Atunci când era mic, Matei detesta poeziile de grădiniță, pe care le considera mult prea puerile pentru el. Nu voia să le asculte, nu voia să le învețe. Așa s-a născut o carte de poezii despre șoricei, motani, greieri și buburuze, toate semnate de mama lui și însoțite de ilustrații frumos colorate.

„Noi, ca adulți, ne punem foarte multe piedici pentru că ne gândim că acel lucru nu este realizabil, dar odată ce începi să crezi în el, ușor-ușor lucrurile încep să se schimbe. De la copii învățăm că totul este posibil, iar dacă există bariere, noi le-am ridicat”, spune Flori Cristi.

Natalia și-a donat alocația, iar Iulia face luciuri de buze

Într-un bloc din Sectorul 4, Iulia Manea încearcă să țină cât mai mult mingea pe picior. Se antrenează pentru întâlnirea cu Ioan Andone, care ar fi trebuit să aibă loc luna trecută, dar care a fost amânată din cauza pandemiei.

Are 14 ani și pe ultimii cinci i-a petrecut câștigând meciuri de fotbal și făcându-le în ciudă băieților pentru că este mai bună decât ei. Joacă acum la FC Voluntari, iar întâlnirea cu Andone ar fi trebuit să fie modul ei de a ajuta asociația Blondie, printr-un concurs de fotbal.

Cum concursul nu s-a mai ținut, s-a apucat de făcut luciuri de buze din ingrediente naturale, pe care le-a pus în sticluțe foarte mici, transparente.

Iulia joacă fotbal

Iulia, antrenându-se în casă, din cauza pandemiei Foto: Dumitru Angelescu

„Câteodată mă gândesc că în locul acelor copii aș putea fi eu sau ar putea fi sora mea sau fratele meu. Aș vrea să-i fac pe copii să se simtă mai bine, într-un fel”, spune Iulia despre implicarea ei în strângerea de fonduri pentru avion.

Sora ei mai mică, Natalia, și-a donat deja alocația, și nu doar o dată. Fetele au moștenit plăcerea și dorința de a dărui de la mama lor, Veronica Manea, care este președinta asociației Blondie.

„Mami mi-a arătat foarte multe filmulețe cu copiii de acolo, efectiv erau atât de drăguți și voiam să îi ajut”, spune Natalia, care, ajutată de mama ei, a făcut salam de biscuiți. L-a tăiat în forme de avion și ar fi urmat să-l vândă la un târg organizat de asociație pentru angajații Tarom. Pandemia a stricat însă și acest plan.

Televizorul mare din sufragerie stă aproape în permanență pe canalele de sport, pe care Iulia și tatăl ei le urmăresc împreună. Dragostea pentru fotbal a venit pe cale paternă și pare că nu va dispărea niciodată.

Ce spun părinții despre voluntariat?

„În general, le-am educat să facă ce vor, dar noi le-am spus dacă e bine sau e rău”, spune Bogdan Manea, tatăl Iuliei și al Nataliei.

Se bucură că inițiativa a fost a copiilor și e de părere că genul acesta de acțiuni contribuie enorm la dezvoltarea celor mici. Ajutându-i pe cei neajutorați, ei văd și partea mai dificilă a vieții și înțeleg, pe de-o parte, că lucrurile nu sunt întotdeauna roz, și pe de altă parte, că fiecare poate ajuta cu puțin.

„Copiii vor să facă bine, ei nu știu ce e rău. Noi îi învățăm să mintă și să facă rău, iau exemplul nostru.” - Bogdan Manea

„De copii creativi nu ducem lipsă”

Copiii sunt mândri de lucrurile care ies din mâinile lor și vor să le vândă pentru a strânge bani. Așa simt că au contribuit la o cauză bună.

„Când au aflat despre campanie, copiilor li s-a părut natural: ah, dacă se strâng bani putem să luăm un avion. Li s-a părut amuzant și că se vând lucrurile lor, lucruri care contribuie la a lua un avion. De copii creativi nu ducem lipsă”, spune Irina Studineanu, mama Sabinei.

Sabina are 8 ani, dar înțelege foarte bine ce înseamnă ca unii copii să nu aibă aceleași șanse pe care le au ceilalți. S-a oferit să facă brățări din mărgele colorate. Le-a și împărțit pe tematici: elegante, „funky”, unicorni.

Sabina face brățări pe care le vinde

„Deși pare destul de improbabil să achiziționeze un avion rapid, urmărind ce fac ei, faptul că au avut deja atâtea zboruri, ne arată că se poate. E foarte complicat să organizezi aceste zboruri și acești copii nu au nicio altă șansă”, spune Irina Studineanu.

Bani prea mulți asociația nu a reușit să pună deoparte pentru avion, din cauza urgențelor cu copiii. Nu au un fond separat pentru aeronavă. Toți banii pe care îi primesc ca donații se duc pe zborurile copiilor.

„Nu îi pot spune unui copil că nu îl pot duce la operație pentru că strângem bani pentru avion”, afirmă Adelina. Speră ca la visul lor să contribuie companiile mari cu sume semnificative, astfel încât la un moment dat în contul lor să se găsească cele 2 milioane de euro de care au nevoie.

Un fan Harry Potter crede în magie

Pe un mic manechin de pe măsuța din camera ei, Sabina a agățat bijuteriile la care a lucrat și care își așteaptă clienții.

„Vreau ca și ceilalți copii să poată trăi la fel ca noi. Să poată trăi și ei liniștiți, să nu fie bolnavi în spital”, spune Sabina.

A vândut deja câteva brățări, dar abia așteaptă să primească mai multe comenzi. Îi place să citească și este mare fan Harry Potter. Personajul ei preferat este Hermione, pentru că e foarte inteligentă.

La fel ca la Hogwarts, Sabina crede în magie și e convinsă că asociația va reuși, dacă și alți copii se vor alătura campaniei, să cumpere un avion.

Puteți ajuta asociația Blondie să cumpere prima ambulanță aeriană donând într-unul dintre conturile de mai jos:

Asociația Blondie – Împarte pentru altă parte

RO37 INGB 0000 9999 0909 6711 – LEI

RO34 INGB 0000 9999 0909 6765 – EURO

Sau cumpărând lucrurile pe care le fac copiii, contactând asociația aici.

1/10
1/10
2/10

Irina Studineanu, mama Sabinei

2/10

Irina Studineanu, mama Sabinei

3/10

Iulia și Natalia Manea s-au implicat în campania de strângere de fonduri și și-au pus talentele la bătaie

3/10

Iulia și Natalia Manea s-au implicat în campania de strângere de fonduri și și-au pus talentele la bătaie

4/10

Trusa de făcut brățări

4/10

Trusa de făcut brățări

5/10
5/10
6/10
6/10
7/10
7/10
8/10
8/10
9/10
9/10
10/10
10/10

Cristina Radu

reporter

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. Din 2018 învață să vadă poveștile din spatele știrilor, ca reporter Libertatea. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre mediu și animale, și acoperă domeniul administrației publice locale. Îi place Harry Potter, are doi motani răsfățați și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

CUVINTE-CHEIE

blondie, asociatia blondie, avion copii bolnavi

Utilizăm cookie-uri și alte tehnologii similare necesare funcționării site-ului, analizării performanței, pentru a-ți oferi conținut personalizat după interese și preferințe, precum și pentru activitatea noastră de publicitate online. Detalii despre despre cookie-uri și gestionarea lor in Politica de Cookies
Accept toate cookie-urile