Colaborator

Bianca Ceică

Bianca Ceică este pasionată de scris și de citit și îi plac poveștile pentru copii, pe care nu a încetat niciodată să le citească, dar pe care a început să le înțeleagă mult mai bine, după ce a studiat literatura pentru copii, timp de 3 ani, în cadrul unui grup coordonat de Florin Bican. 

În 2023 s-a întrebat „Cum le dau poveștile idei copiilor?” și a petrecut 6 luni ca să găsească răspunsul. Nu l-a găsit decât pe jumătate, dar cercetarea i-a dat curaj să continue să studieze mecanica ideilor și să lanseze un newsletter dedicat scrisului, poveștilor și procesului creativ. 

Archive - Ce să-ți povestesc (substack.com)

„Poveștile îți oferă, din start, mintea cea de pe urmă”. Despre creativitate și plăsmuit povești, cu scriitorul Florin Bican

de Bianca Ceică Foto: Anahit Hayrapetyan

Florin Bican este unul dintre cei mai îndrăgiți autori români contemporani pentru copii și se numără și printre cei mai apreciați traducători de cărți pentru cei mici, cu traduceri din Lewis Carroll, Dr. Seuss, Shel Silverstein, J. K. Rowling, Roald Dahl, Maurice Sendak și mulți alți autori consacrați. De mai mulți ani, Florin Bican este și unul dintre antrenorii de scriere creativă din cadrul unor tabere de vară, dedicate copiilor și adolescenților. A povestit pentru Școala 9 despre exercițiile de eliberare de clișee, pe care le face cu copiii, despre sensul poveștilor și despre responsabilitatea din spatele muncii creative.  

17.04.2024

„Există o comunitate a profesorilor de română mișto, care vor să mai schimbe și să mai desțelenească lucruri.” Interviu cu scriitoarea Adina Rosetti

de Bianca Ceică Foto: Cornel Brad

Adina Rosetti este una dintre cele mai cunoscute autoare de literatură pentru copii din România. Poate ați făcut deja cunoștință cu ea prin intermediul Domnișoarei Poimâine, unul dintre personajele cele mai îndrăgite create de ea, poate că ați citit „O istorie cu gust de kiwi”, cea mai nouă carte publicată, sau poate că ați participat la unul dintre atelierele pe care le susține pe cont propriu sau alături de Asociația DeBasm.  Adina a împărtașit idei și observații despre experiența ei din lucrul cu copiii, de la școală și din cadrul atelierelor susținute și a povestit, pe larg, despre mai multe tehnici de împrietenire cu inspirația. 

26.03.2024

Alte articole

Clasă

Tuturor oamenilor mari

de Miriam, Consiliul Copiilor al Unicef

„Mi-aș dori ca, atunci când adulții iau decizii, să se gândească mai mult la modul cum vor afecta aceste decizii viitorul copiilor.” Este mesajul lui Miriam, o fată de 12 ani din Deva, de Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, celebrată pe 20 noiembrie. Miriam face parte și din Consiliul Copiilor înființat în cadrul inițiativei UNICEF „Localități Prietene ale Copiilor”. 

20.11.2024
Clasă

Două licee din România, printre cele mai bune școli de antreprenoriat din Europa. Unul dintre ele e de la țară

de Adelina Mărăcine

Premiile Școala Antreprenorială a Anului – The Entrepreneurial School (TES) Awards și-a desemnat câștigătorii. 35 de școli gimnaziale și licee din Europa au fost recompensate pentru excelență în educația antreprenorială. Printre ele se află și două licee din România. Este o reușită pentru România, țară pe ultimele locuri în Europa la antreprenoriat. Din toamna acestui an, toți elevii vor studia obligatoriu educație antreprenorială, financiară și juridică. 

13.04.2022
Laborator

„Bunătatea poate fi contagioasă.” Efectele altruismului, demonstrate științific

de Andrada Lăutaru. Foto: Dumitru Angelescu

Este posibil ca persoanele care fac acte de bunătate aleatorii să nu recunoască pe deplin impactul comportamentului lor asupra altora, notează profesorul universitar Amit Kumar pentru revista Scientific American. Bunătatea poate avea consecințe pozitive neașteptate. Acum e și demonstrat științific. 

16.12.2022