19 ani, studentă la Litere. Victimă fericită, învinsă iremediabil de cuvânt
A început să predea matematica în anii ‘80, a înființat două școli private după Revoluție, a trecut pe la inspectorul Iași și prin guvern și spune apăsat că ar trebui să scăpăm de nostalgia după școala „de pe vremea mea”. În podcastul REZOLVAT by Școala9, Liliana Romaniuc, președinta Asociației Române de Literație, vorbește despre cum a ajuns să privească literația ca pe un aspect major al educației, indiferent ce materie predai.
Pandemia de coronavirus pune în continuare probleme școlilor din întreaga lume. În Marea Britanie, guvernul a aprobat testarea în masa a elevilor și a profesorilor, dar asta i-a nemulțumit pe profesori care au spus că această măsură e „inoperabilă”. În SUA, multe școli suferă din cauza lipsei profesorilor care se îmbolnăvesc în număr mare. Unele state oferă bonusuri studenților pentru a-i atrage la catedră, ca elevii să își continue cursurile.
Posibilitatea ca liceele de top din țară să organizeze examene de admitere a stârnit discuții aprinse la nivel naţional, atât în rândul profesorilor, cât şi al părinţilor. Trei directori de colegii naționale explică, într-un dialog cu Școala 9, că subiectele prea ușoare de la Evaluarea Națională îi obligă la propria selecție. Între timp, aproape trei mii de persoane au semnat o petiție prin care acuză că noua propunere din Educație „încurajează meditaţiile cu profesorii din colegii”.