Elena Lotrean

Elena Lotrean este profesor, trainer, fondatoarea Școlii Finlandeze Sibiu și antreprenor în serie. Are la activ 27 de ani de voluntariat la nivel local, naţional şi european. Din 2018, este Consul Onorific al Finlandei la Sibiu, iar din ianuarie 2020 este și lider al task force-ului Educație al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Alte articole

Cancelarie

Mesajul UNESCO de Ziua Mondială a Profesorilor: „Le cerem guvernelor să aibă grijă de siguranța, sănătatea și de binele profesorilor”

Redacția Școala9. Foto: Vlad Chirea

Pe 5 octombrie este celebrată Ziua Mondială a Profesorilor. În România, este sărbătorită printr-o zi liberă. Peste tot în lume, sistemele de educație suferă din cauza pandemiei de COVID-19. În acest context greu pentru profesori și elevi, UNESCO a transmis o declarație comună semnată de Audrey Azoulay, Director General al UNESCO, Guy Ryder, Director General al International Labour Organization, Henrietta H. Fore, Executive Director al UNICEF și David Edwards, secretar general al Education International. „Acum trebuie să gândim mai departe de COVID-19 și să lucrăm pentru a construi sisteme educaționale mai rezistente”, este unul dintre mesajele acestora. 

05.10.2020
Laborator

Cum să amenajezi spații verzi pe calculator. Ce au învățat elevii de la liceul forestier din Vâlcea într-un stagiu de practică în Portugalia

de Medeea Stan

Trei săptămâni de practică peste graniță i-a făcut pe mai mulți elevi de la singurul liceu din Vâlcea cu specializarea silvicultură să viseze la propria afacere, în condițiile în care verdele câștigă teren și în România, în curți, pe acoperișurile blocurilor și în clădirile de birouri. Aceeași experiență i-a ajutat să înțeleagă cum se pot folosi de tehnologie ca să creeze spații verzi. „Acum, ei văd un viitor în acest domeniu, le e mai clar ce implică”, spune Remus Răcășan, profesorul lor coordonator, alături de care au fost în Portugalia prin proiectul Erasmus +.  

01.11.2021
Cancelarie

El e proful de informatică cu cei mai mulți olimpici din România: „Sistemul nostru de învățământ funcționează. Uitați-vă numai la câți oameni trimitem în afară”

de Andreea Archip Foto: Vlad Chirea

A terminat Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” în comunism, când abia apăruseră PC-urile. A fost printre puținii olimpici la informatică ai țării, iar părinții săi au lucrat amândoi la Centrul de calcul înființat de Grigore Moisil. S-a angajat la Google în SUA în anii 2000, deși nu știa nimic atunci despre companie. S-a întors în țară fiindcă și-a dat seama că vrea să predea într-un loc unde să facă o diferență. De 13 ani pregătește elevi care ajung printre primii pe țară în fiecare an. Crede că România e pe bune tare la informatică și că lucrul ăsta trebuie încurajat. Într-un interviu pentru Școala 9, Cristian Frâncu vine cu o opinie contrară percepției generală despre sistemul de educație românesc: „E unul bun. Cine spune altfel nu are comparație!”.

23.10.2023