„cu părul plin de miere și fluturi de seară" // studentă la UNARTE, Grafică
Sicilia, insula italiană preferată de turiști pentru câmpurile sale întinse de portocali și coastele scăldate de apă smarald, este cunoscută în toată lumea și ca locul nașterii mafiei. În orașul Palermo s-au dezvoltat în ultimii ani organizații care luptă deschis împotriva mafiei și care încearcă, la școală și în afara ei, să formeze noi generații de copii și tineri pentru care mafia nu mai este o normalitate. Școala 9 a participat la unul dintre tururile ghidate organizate de Asociația Addiopizzo, care sprijină italienii să se opună mafiei, și a vorbit cu Chloé Tucciarelli, una dintre fondatoare, despre acțiunile lor pentru a forma o societate „mafia free”.
Cei mai mulți părinți se bucură că ies din școala virtuală copiii lor și intră în clase de astăzi, după o vacanță de o lună. Orele cu prezență fizică îi îngrijorează însă pe restul: se întreabă cum o să-i afecteze COVID-19 pe elevi în caz că se îmbolnăvesc, dar și cum o să se protejeze ceilalți din familie, dacă virusul va ajunge de la școală în casele lor. Încă nu se simt în siguranță. Tatăl unui elev, administratorul unui grup de Facebook dedicat părinților, spune că înainte de vacanța prelungită de primăvară au atras atenția că se încalcă măsurile anti-coronavirus în anumite școli, dar nu au fost ascultați.
Aproape 4.000 de elevi învață anul acesta, în echipe, alături de învățători și arhitecți voluntari, să descifreze un oraș sau un sat și să construiască o comunitate.