Este part-time ilustratoare, part-time profesoară la Colegiul de Arte „Carmen Sylva” din Ploiești. Desenează mult și visează să deseneze și mai mult. O găsiți aici.
A treia generație de elevi care a învățat de acasă aproape doi ani din cauza pandemiei de COVID-19 este în pragul examenelor naționale. Deși greva profesorilor a stârnit întrebări cu privire la susținerea examenelor naționale, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că probele scrise la Evaluarea Națională și la Bacalaureat se vor susține. Și, ca în fiecare an, urmează emoțiile. Redacția Școala 9 a stat de vorbă cu mai mulți elevi de liceu care au trecut prin Evaluarea Națională și cu studenți care au dat și Bacalaureatul, pentru a afla ce a funcționat pentru ei înainte de examene.
În comunism, în atelierele de muncă incluse în programa școlară, băieții învățau de la un maistru să ascută scule la polizor sau să facă traforaj. Fetele, în schimb, învățau să coasă și să croșeteze. Acum, în școlile din Breaza, un oraș din Prahova cu aproape 15.000 de locuitori, elevii asamblează case în miniatură în cadrul unui opțional de arhitectură. Se întâmplă asta printr-un proiect al Asociației eematico, proiect care constă într-un mini-opţional de cultură arhitecturală, numit Kit de Arhitectură.
„Aceasta este doar o soluție temporară”, este opinia unui director de școală din Arad, referindu-se la proiectele finanțate generos pentru abandonul școlar. Are elevi din familiile marilor oameni de afaceri din agricultură, dar și elevi de la orfelinat. „Când vin la școală, primul lucru pe care îl fac este să mă uit la mâinile lor”, mai spun profesorul care prin proiecte europene caută să-i țină în bănci pe elevii care îi eroizează pe tinerii care pleacă la muncă în străinătate. Ce funcționează de fapt, din experiența ultimilor ani?