Îi este mai greu să scrie astea două rânduri despre el decât să deseneze o carte.
Părinții tăi au mașină? E foarte probabil să ai note mai bune la școală. Ai părinții plecați în străinătate? Cam ăsta e nivelul maxim de aspirații pentru viața ta. Multă influență în notele elevilor vine din afara școlii - familie și mediu social. O arată clar o cercetare desfășurată în Vaslui, cel mai dezavantajat județ din țară. Studiul a analizat modul în care elevii de a VIII-a percep inegalitățile sociale, iar inegalitatea socială are legătură și cu modul cum votăm.
Isaura Mertic este învățătoare în sistemul Waldorf. A fost și elevă Waldorf, așa că pentru ea acest sistem alternativ de educație a devenit un stil de viață. Isaura le spune părinților încă de la primele întâlniri că nu-i va învăța pe elevi să ajungă la olimpiade, nici să adune în palmaresul lor o groază de premii la concursuri. În schimb, îi va învăța să concureze cu ei înșiși, le va clădi o bază a cunoașterii naturii și să iubească școala.
ARACIP, agenția care evaluează școlile, ar trebui să se uite mai mult la rezultatele elevilor de la examene și la abandonul școlar, nu la câte ieșiri de incendiu au clădirile. Opinia îi aparține secretarului de stat Radu Szekely și vine ca o replică la acuzațiile aduse Ministerului Educației de către Șerban Iosifescu, fostul președinte eliberat din funcție la începutul lunii. O altă voce critică a modului în care sunt evaluate școlile este a lui Christian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare. Ambii au explicat pentru Școala 9 cum văd reformarea instituției responsabile de calitatea educației.