Fost clovn, actual muscă pe teren, mamă, biciclistă; veșnic cu dor de ducă.
Cei mai mulți dintre copiii care se confruntă cu hărțuirea rasistă la școală au nevoie de sprijin din partea profesorilor, dar puțini îl primesc, arată, într-un articol pentru publicația de știință The Conversation conferențiara în criminologie și justiție penală Maria Sapouna. Etnia este unul dintre motivele de discriminare și în școlile românești.
Maria Anistoroaei, elevă în clasa a IV-a la Școala „Varlaam Mitropolitul” din Iași și șahistă la cluburile CSM Iași 2020 și Politehnica Iași, a devenit campioană europeană la șah. A plecat de acasă cu dorința de a ieși „măcar în primii trei” și a reușit să se claseze prima într-o întrecere cu 71 de jucătoare din 46 de țări. Într-un interviu pentru Școala 9, Maria și tatăl ei, „partenerul de joc de acasă”, au vorbit despre experiența de la Campionatul European, despre pregătirea din spatele rezultatelor de până acum, dar și despre percepția lor asupra existenței unor categorii separate pentru băieți și fete la majoritatea competițiilor de șah.
Profesoara de biologie Florica Nicolae conduce de 20 de ani o școală generală dintr-un sat mic din județul Constanța. În toți acești ani a modernizat și a dotat școala pentru că nu crede că „în mediul rural nu se poate".