Subiectul, predicatul, complementul îți cam dau bătăi de cap? Dar construcțiile incidente, concesive și condiționale? Și cum e cu conjuncțiile acelea coordonatoare și subordonatoare? Dacă încă încerci să le lămurești, acum este momentul să treci prin lecțiile de la școală. Profesoara de română Maria Melente este din nou aici cu planificarea recapitulării și cu o hartă mentală care să te ajute să legi ușor termenii gramaticali.
„Nu am voie să ies pe afară cât el nu este lângă mine”. Era o regulă a relației Carinei, o tânără care astăzi spune că s-a confruntat cu gaslighting-ul. Este vorba de o formă de manipulare emoțională și psihologică, prin care abuzatorul încearcă să-i inducă victimei un sentiment de nesiguranță față de propriile convingeri, credințe, percepții și reacții. Am vorbit cu persoane care au experimentat acest tip de manipulare și cu experți care au explicat efectele și au oferit mai multe sfaturi.
Să fii profesor la țară sau în urbanul mic e cu totul altă poveste decât a fi profesor în școlile bune de la oraș. Avea să vadă cu ochii ei asta, acum șapte ani, profesoara de română Ivona Munteanu, când a ajuns la Budești, Călărași. Primul ei an la catedră. Spune că dacă n-ar fi fost rețelele de profesori ale unor ONG-uri, probabil ar fi renunțat. Am discutat la REZOLVAT despre „singurătatea profesorilor” și burnout-ul din educație, dar și despre posibile soluții.