Când a venit vorba să scriu un text despre un profesor model și despre altul contramodel din perioada mea de școlarizare, am început să-i iau la rând pe toți, să văd ce pot alege. Am trecut în revistă ciclul gimnazial, apoi ciclul liceal. Și pentru că mă aflam în dificultate, am stat pe gânduri căutând criterii: ce mă va determina să-l pun pe unul într-o tabără și pe celălalt în cealaltă?
Acum cinci ani, doar 6 eleve s-au înscris să urmeze specializarea „Electrician” în cadrul unui proiect susținut de compania Distribuție Oltenia, în liceele profesionale din șapte județe. În ultimii doi ani școlari însă, au fost câte 32. Școala 9 a vorbit cu mai multe tinere de la Liceul „Astra” din Pitești despre alegerea lor și despre cât de aproape sunt să pună „-ă” după profilul „Electrician” în următorii ani.
Profesorii și personalul didactic auxiliar au protestat ieri în fața Guvernului pentru lefurile promise acum cinci ani, când a intrat în vigoare legea salarizării unitare. Aceștia ar fi trebuit să ia cu 16% mai mult la salariu începând din ianuarie, dar au primit doar 4 procente. Școala 9 a rugat angajații din educație să spună care consideră ei că este un salariu corect pentru munca lor. Unii cred că pentru a face profesia atractivă, ar trebui să existe salarii pentru debutanți de la 5.000 de lei în sus. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu le-ar da celor la început de drum 3.750 de lei pe lună.