Colaborator

Bianca Ceică

Bianca Ceică este pasionată de scris și de citit și îi plac poveștile pentru copii, pe care nu a încetat niciodată să le citească, dar pe care a început să le înțeleagă mult mai bine, după ce a studiat literatura pentru copii, timp de 3 ani, în cadrul unui grup coordonat de Florin Bican. 

În 2023 s-a întrebat „Cum le dau poveștile idei copiilor?” și a petrecut 6 luni ca să găsească răspunsul. Nu l-a găsit decât pe jumătate, dar cercetarea i-a dat curaj să continue să studieze mecanica ideilor și să lanseze un newsletter dedicat scrisului, poveștilor și procesului creativ. 

Archive - Ce să-ți povestesc (substack.com)

„Poveștile îți oferă, din start, mintea cea de pe urmă”. Despre creativitate și plăsmuit povești, cu scriitorul Florin Bican

de Bianca Ceică Foto: Anahit Hayrapetyan

Florin Bican este unul dintre cei mai îndrăgiți autori români contemporani pentru copii și se numără și printre cei mai apreciați traducători de cărți pentru cei mici, cu traduceri din Lewis Carroll, Dr. Seuss, Shel Silverstein, J. K. Rowling, Roald Dahl, Maurice Sendak și mulți alți autori consacrați. De mai mulți ani, Florin Bican este și unul dintre antrenorii de scriere creativă din cadrul unor tabere de vară, dedicate copiilor și adolescenților. A povestit pentru Școala 9 despre exercițiile de eliberare de clișee, pe care le face cu copiii, despre sensul poveștilor și despre responsabilitatea din spatele muncii creative.  

17.04.2024

„Există o comunitate a profesorilor de română mișto, care vor să mai schimbe și să mai desțelenească lucruri.” Interviu cu scriitoarea Adina Rosetti

de Bianca Ceică Foto: Cornel Brad

Adina Rosetti este una dintre cele mai cunoscute autoare de literatură pentru copii din România. Poate ați făcut deja cunoștință cu ea prin intermediul Domnișoarei Poimâine, unul dintre personajele cele mai îndrăgite create de ea, poate că ați citit „O istorie cu gust de kiwi”, cea mai nouă carte publicată, sau poate că ați participat la unul dintre atelierele pe care le susține pe cont propriu sau alături de Asociația DeBasm.  Adina a împărtașit idei și observații despre experiența ei din lucrul cu copiii, de la școală și din cadrul atelierelor susținute și a povestit, pe larg, despre mai multe tehnici de împrietenire cu inspirația. 

26.03.2024

Alte articole

Clasă

O asociație din Turda încearcă să-i aducă pe tineri acasă după facultate. „Și simplul fapt că au parte de un KFC poate să însemne mult în decizia pe care o iau”

de Bianca Vasile

AMoS ED este un ONG din Turda, al doilea oraș ca mărime din Cluj, format în mare parte din elevi de liceu. Scopul lor este să învioreze comunitatea din care fac parte și să-i convingă pe tineri să se întoarcă după facultate, acasă. Astfel, dezvoltă tot felul de proiecte despre sănătatea mentală, știință, management și le dă o voce tinerilor, ajutându-i să-și implementeze propriile politici în școală și în comunitate. Leonard Mărnicean, președintele asociației, și Ana Botezan, membră de patru ani, au povestit pentru Școala 9 despre proiectele lor.

04.01.2023
Laborator

Miss Anca, profa care predă engleza cu ajutorul cântecelor

de Adriana Moscu

Anca Rotaru dă tonul în limba engleză. Cu ajutorul cântecelor, ea explică regulile gramaticale complicate și face totul să sune mai melodios.

02.07.2020
Cancelarie

Patru educatoare te învață cum să alegi grădinița copilului tău

de Ema Tănase

Au început înscrierile la grădiniță pentru anul școlar următor și întrebările părinților au început să curgă. Școala 9 a cerut sfaturile a patru educatoare ieșene despre cum pot părinții să își pregătească copiii pentru acest spațiu educativ instituționalizat și cum să-și aleagă grădinița. Cu priceperea profesionistului, cele patru le explică părinților ce pot face pentru adaptarea mai ușoară a copiilor. 

01.06.2021