Psiholoagă

Silvia Guță

A absolvit Psihologia la Universitatea București și s-a specializat în psihoterapie experiențială. Lucrează de 15 ani în proiecte de educație și cultură pentru tineri, cum sunt In a Relationship sau Ideo Ideis, unde coordonează departamentul de dezvoltare comunitară. Crede că oamenii fericiți trăiesc în prezent și că prezentul are loc pentru toți oamenii.

În izolare cu o întrebare. Cum să rezist să stau în casă cu niște părinți cu care nu mă înțeleg?

de Silvia Guță, psiholoagă în echipa In a Relationship

Odată cu pandemia și izolarea, In a Relationship s-a mutat în online și a lansat un formular unde adolescenții pot trimite întrebări anonime. Mai jos puteți citi una dintre întrebările venite de la adolescenți și posibile răspunsuri la ea, documentate cu grijă și respect pentru generația tânără, care trece prin noul context cu o mulțime de necunoscute și prea puțin control pe propria viață.  

26.05.2020

În izolare cu o întrebare. Adolescent pe timp de pandemie.

de Silvia Guță, psiholoagă în echipa In a Relationship

Odată cu pandemia și izolarea, In a Relationship s-a mutat în online și de curând a lansat un formular unde adolescenții pot trimite întrebări anonime. Mai jos sunt câteva dintre întrebările de la adolescenți și răspunsurile lor, documentate cu grijă și respect pentru generația tânără, care trece prin pandemie cu o mulțime de necunoscute și prea puțin control pe propria viață.  

06.05.2020

Alte articole

Laborator

Tabără de vară în care elevii se joacă de-a studenții. Cămin, cantină, sesiune, distracție

de Oana Ene

Universitățile mari organizează în fiecare vară tabere pentru elevi din toată țara în care este simulată viața de student, cu tot ce înseamnă ea. De la cazarea în cămin, mâncarea la cantină, la cursuri și seminarii și în final, cu temuta sesiune. „Restanțele” rămân pentru când vor fi studenți cu adevărat. Oana Ene, elevă în clasa a unsprezecea la un liceu din Buzău, a participat la școala de vară a Universității din București și a povestit pentru Școala 9 experiența sa. 

12.08.2021
Laborator

Studiu. Copiii nu sunt „mai ascultători” după ce sunt loviți

de Ionuț Fantaziu

Cât de acceptabil este să-i aplici o corecție copilului lovindu-l cu palma? Este o controversă care încă naște dispute aprinse între adulții care încă mai cred că „bătaia e ruptă din Rai”. Oamenii de știință spun că după o palmă pot rămâne traume psihologice. În România, violența împotriva copiilor are rădăcini adânci în societate: într-un studiu de anul trecut aproape jumătate dintre copii spun că sunt bătuți sau loviți în familie, în timp ce doar 28% dintre părinți recunosc asta. 

29.05.2022
Laborator

„Îmi spunea că sunt prea dramatică”. Gaslighting în Generația Z

de Ioana-Daria Gheorghe

„Nu am voie să ies pe afară cât el nu este lângă mine”. Era o regulă a relației Carinei, o tânără care astăzi spune că s-a confruntat cu gaslighting-ul. Este vorba de o formă de manipulare emoțională și psihologică, prin care abuzatorul încearcă să-i inducă victimei un sentiment de nesiguranță față de propriile convingeri, credințe, percepții și reacții. Am vorbit cu persoane care au experimentat acest tip de manipulare și cu experți care au explicat efectele și au oferit mai multe sfaturi. 

15.05.2024