Unicef: 7.5 milioane de copii din Ucraina vor fi afectați de război. În lume, 27 de milioane de copii din zone de conflict nu pot merge la școală

Unicef: 7.5 milioane de copii din Ucraina vor fi afectați de război. În lume, 27 de milioane de copii din zone de conflict nu pot merge la școală

Războiul din Ucraina a pus familii cu copii pe drumuri. Am văzut imaginile sfâșietoare de la granițele românești, oameni cu viețile într-un bagaj și fețe plânse. Unicef estimează că în acest moment 350 de mii de copii ucraineni nu mai au acces la educație, dar aproape toți cei 8 milioane vor fi afectați într-un fel de conflict. Războaiele globale au răpit dreptul la educație pentru 27 de milioane de copii în acest moment.

25.02.2022

de Andreea Archip. Foto: Eli Driu

Organizația Unicef a cerut încetarea focului și a atras atenția cu privire la consecințele războiului din Ucraina asupra copiilor. În acest moment, 350 de mii de copii nu au acces la educație, au fost distruse surse de apă potabilă și 7,5 milioane vor avea nevoie de servicii de bază, avertizează organizația care de 25 de ani dezvoltă proiecte în Ucraina.

Copiii din Ucraina au trăit în umbra conflictului de opt ani deja. Donețk și Luhansk sunt cele mai afectate provincii: rata de sărăcie în rândul copiilor ajunge acolo la 65% și mai mult de jumătate de milion de copii care au nevoie de sprijin.

Atacul Rusiei început pe 24 februarie va avea consecințe asupra educației și sănătății a 7,5 milioane de copii, estimează Unicef. Zeci de mii de familii vor fi strămutate și nevoile umanitare vor deveni greu de acoperit.

Unicef cere încetarea imediată a focului și ambele părți să-și respecte obligațiile internaționalede a proteja copiii de orice rău.”

Scoli distruse de razboi

Foto credit: Unicef

Sute de școli distruse de la începutul conflictului

Multe dintre școlile din Ucraina au suferit daune și este periculos pentru copii să-și continue educația. De la începutul conflictului ruso-ucrainean, peste 750 de școli, de-o parte și de alta a zonei de atac, au suferit distrugeri și cursurile nu au mai putut continua în ele.

Unicef a oferit în toți acești ani de activitate consiliere psihologică pentru mai mult de 180 de mii de copii, tineri și asistenți sociali iar acum, în ultima perioadă, încearcă să furnizeze apă potabilă și servicii sanitare în diferite zone. Copiii din estul Ucrainei trăiesc în zone cu mine de război care sunt o amenințare permanentă pentru ei.

În 2018, Unicef estima că 27 de milioane de copii la nivel global nu pot merge la școală fiindcă locuiesc în zone de conflict. În Irak, una din cinci școli a fost distrusă. În Siria, 2 milioane de copii nu mai pot merge la școală. Studiile arată că dacă nu au acces la educație, minorii riscă să fie exploatați prin muncă sau recrutați în grupuri armate și fetele să fie vândute pentru căsătorie.

 

 

Andreea Archip

editor coordonator

Am terminat Facultatea de Jurnalism la Iași. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, a fost reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Focusul meu a fost în special în domeniul educației, dar și drepturile omului și social.

CUVINTE-CHEIE

unicef razboi ucraina copii ucraina atac rusia școală ucraina scoli distruse