18 ani, elevă. Îi place să observe, să asculte și să spună povești. Documentează și developează film la isopatrusute.
În timp ce scriu acest articol, cei doi copii ai mei sunt la orele online cu învățătoarea și profesorii de la o școală din București. După ce am început ziua sărind peste cafea și mic dejun ca să rezolv probleme tehnice cu un mouse care a încetat din viață, mă trezesc că ai mei copii au luat pauză în mijlocul orei ca să se certe pe încărcătorul de laptop. Aleg să îi las să își rezolve singuri disputa, pentru că am ratat deja trei termene-limită pentru textul pe care îl citești.
Un studio din care profesorul își vede elevii pe ecrane imense, ca într-o sală de clasă, a fost lansat, de la începutul pandemiei în Nigeria, o țară unde jumătate dintre elevi nu merg la școală. Slum2School este un ONG care de ani de zile caută soluții virtuale pentru copiii din ghetouri, ca să participe la cursuri. Pandemia le-a forțat creativitatea și au realizat o sală de clasă virtuală hi-tech cum nu au nici cele mai dezvoltate țări. Ruth Ebe, directorul de programe al organizației Slum2School, a povestit pentru Școala 9 care sunt provocările creării unei clase virtuale cu 10 mii de elevi, cam cât toată populația din Sinaia sau Târgu-Frumos.
Aplicațiile bazate pe inteligență artificială precum ChatGPT vor avea un impact semnificativ asupra vieții noastre, scrie Science Daily, site care publică articole despre știință și tehnologie. Dacă înțelegem cum putem să diferențiem textele scrise de inteligența artificială de cele scrise de oameni, putem recunoaște, de exemplu, știrile false sau să ne ferim de furtul de identitate, potrivit unei echipe de cercetători din Pennsylvania.