„Profesori de Școala 9” este o rubrică bilunară scrisă de Monica Halaszi și Horia Corcheș.
Monica Halaszi lucrează în domeniul educației de 30 de ani. Predă limba și literatura română, este autoarea unor programe și manuale școlare, formator național și inițiatoarea concursului „Lectura ca abilitate de viață”. A publicat articole pe teme de educație în Dilema veche și în Tribuna învățământului. Și-ar dori ca școala românească să se recredibilizeze, iar vocea profilor să conteze cu adevărat. Nu crede că i s-ar fi potrivit o altă profesie, urăște când i se spune că este dascăl și și-ar dori să călătorească mai mult. Și fiindcă îi place să analizeze diverse aspecte din domeniul educației, s-a decis să scrie despre ele.
Horia Corcheș este prof de română. A fost prof și la țară, și la tehnologice, și la colegii de top. Este autorul romanului pentru copii „Istoria lui Răzvan”, al romanului „Partaj”, dar și al altor proze scurte sau poezii. Scrie săptămânal în revista Dilema veche. Ca profesor, îi place să transforme predarea clasică a limbii și literaturii române într-una mai prietenoasă. A scris manuale școlare, diverse auxiliare didactice, este membru în varii comitete și comiții, dar îi place, în egală măsură (cel puțin...) să se dea cu bicicleta, să meargă la sală, să stea la soare pe plajă sau să citească în balcon.
Luminița-Claudia Corbu a fost premiată pentru rezultatele la Olimpiada de economie din anul școlar 2021-2022, însă Inspectoratul Suceava a confirmat, pentru Școala 9, că aceasta n-a avut loc. Directoarea adjunctă a Colegiului „Nicu Gane” din Fălticeni spune că a luat premiul pentru un concurs, însă n-a vrut să îl numească.
Ce mai citim vara aceasta? Autorul de literatură pentru copii Alec Blenche a realizat, pentru Școala 9, o selecție de cărți pentru ciclul preșcolar, primar și gimnazial, altele pe lângă lecturile obligatorii. De asemenea, a explicat de ce lecturile de azi sunt mai sănătoase pentru dezvoltarea copiilor decât cele cu care a crescut el și a dat și niște sfaturi despre cum pot fi atrași cei mici către lectură.
Ioana-Roxana Popa este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași și unul dintre foarte puținii elevi români olimpici la limba latină. Eleva respinge denumirea de „limbă moartă” dată unei limbi care stă și azi la originea comunicării din atâtea țări. Studiind latina, Roxana a înțeles în profunzime cum funcționau societățile de demult și a constatat cu uimire că nu s-au schimbat atât de multe față de secolul 5 î.e.n.